Frankrike har begärt ett omedelbart möte i FN:s säkerhetsråd för att diskutera den humanitära katastrofen i den belägrade syriska staden Aleppo.
Frankrike har begärt ett omedelbart möte i FN:s säkerhetsråd för att diskutera den humanitära katastrofen i den belägrade syriska staden Aleppo.

Uppemot 20 000 invånare har flytt östra Aleppo de senaste tre dygnen, rapporterade Internationella rödakorskommittén på tisdagskvällen.FN:s säkerhetsråd ska samlas för ett extrainkallat krismöte om den humanitära katastrofen i stadens belägrade delar.

Internationella rödakorskommittén (ICRC) konstaterar att "de boende flyr i olika riktningar" för att undkomma de brutala striderna mellan regeringsstyrkor och de grupper som med våld håller staden. Många civila lämnar sina hem utan några ägodelar, en del tar sig till områden i västra Aleppo som hålls av regeringsstyrkor, andra till områden som kontrolleras av regimfientliga grupper. Flyende tar sig även till kurdiska distrikt.

Franskt utspel

De senaste rapporterna från den krigshärjade staden förstärkte kraven på att säkerhetsrådet agerar.

"Mer än någonsin tidigare behöver vi få ett slut på striderna och se till att humanitär hjälp kan komma in", sade Frankrikes utrikesminister Jean-Marc Ayrault i ett uttalande.

Rådet kan komma att mötas redan under tisdagen eller onsdagen, enligt franska källor. Paris samarbetar med regeringen i Senegal som för närvarande är ordförande i säkerhetsrådet och därmed kallar till möten, skriver AFP.

Kraftig offensiv

Regeringsoffensiven har pågått i ett par veckor och syriska regimstyrkor, uppbackade av ryskt bombflyg, har avancerat i de rebellkontrollerade delarna av staden de senaste dagarna.

"Det är troligt att ytterligare tusentals inte kommer att ha något annat val än att fly om striderna fortsätter och intensifieras de kommande dagarna", säger FN:s humanitäre chef Stephen O'Brian i ett uttalande.

FN:s sändebud i Syrien, Staffan de Mistura, kommenterade vid ett besök i EU-parlamentet i dag de allt intensivare striderna i Aleppo.

– Jag kan inte förneka att det här är en militär upptrappning och jag kan inte säga hur länge östra Aleppo kan hålla ut, sade de MIstura.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset