NMR valde att stanna på Kungsholmstorg.
NMR valde att stanna på Kungsholmstorg.

Kungsholmen i Stockholm förvandlades på lördagen till en belägrad zon inför nazistiska NMR:s demonstration. Men i sista stund ställde NMR in sin promenad, och valde att demonstrera på Kungsholmstorg. Runt torget samlades en stor skara motståndare.

Stockholmspolisen hade kallat in förstärkning från hela landet för att klara lördagens alla demonstrationer och evenemang. Enligt Aftonbladet var 1 200 poliser vara kommenderade i insatsen.

Totalt hålls ett hundratal arrangemang under lördagen i Stockholm.

Mest uppmärksamhet har riktats mot nazistiska Nordiska motståndsrörelsens (NMR) demonstration på Kungsholmen.

NMR har i sin ansökan uppgett att mellan 30 och 3000 personer skulle delta i marschen, som skulle avtåga från Kungsholmstorg kl 13 och gå via Norr Mälarstrand, Sant Eriksgatan och Hantverkargatan tillbaka till Kungsholms Torg.

Men i sista stund meddelade NMR att man beslutat sig för att stanna på torget och genomföra demonstrationen på stället marsch.

NMR-företrädare höll en lång utläggning om att gruppen inte har fått den plats och den marschväg i de mer centrala delarna som den ville ha, rapporterade TT:s reporter på plats.

Samtidigt kom uppgifter om att andra NMR-medlemmar genomförde en båtaktion vid riksdagshuset, inte långt från Kungsholmstorg.

Runt NMR:s demonstration växte under lördagsförmiddagen en stor  folksamling som protesterade mot nazisternas demonsttration.

Bland deltagarna fanns 94-åriga Hédi Fried, en av de sista Förintelseöverlevarna. Hon var starkt kritisk mot att polisen gett nazisterna tillstånd att demonstrera.

Även demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) var med bland motdemonstranterna. Hon förklarade vikten av att visa att man kan göra motstånd mot NMR på demokratisk väg.

Liberalernas partiledare Jan

Motdemonstration mot NMR på Kungsholmen.

Björklund var också på plats vid torget. Hans mor flydde från Nazi-Tyskland. Hon avled förra året, och Jan Björklund var trots sorgen tacksam över att hon slapp uppleva att nazister åter fick tåga på svenska gator.

Avstängda gator

Polisen hade förberett marschvägen på Kungsholmen grundligt genom stänga av sidogator för att hindra bråk mellan nazister och motståndare.  Redan på morgonen började polisen öka kontrollen av området.

LÄS MER: NMR:s närvaro i Almedalen – så fungerar rätten att demonstrera

Polisen har  mycket att hålla reda på denna lördag.

Vid Norra bantorget hade Revolutionär kommunistisk ungdom (RKU) tillstånd att marschera, till Vasaparken via Torsgatan.

På Norra bantorget fanns också organisationen Strike Back, som anordnar en stående demonstration för strejkrätten, från klockan 12 till 23.

I Kungsträdgården hålls en stor koreansk kulturfestival under eftermiddagen och kvällen. Och från Vasaparken avgick  en djurrättsmarsch mot Humlegården klockan 13.

Flera konserter

Förutom alla politiska manifestationer så sprudlar

nöjeslivet i huvudstaden denna lördag. På Skansen uppträder GES, på Mosebacke torg rapparen Petter och på Zinkensdamms idrottsplats spelar Lars Winnerbäck.

Sporten ligger inte heller på latsidan. På Djurgården går hindertävlingen Tough Viking och på Årsta IP har Hammarby familjefestival.

Till och med på vattnet är det full rulle denna lördag. Båtklubbarnas dag firas med diverse jippon och parader med vackra farkoster.

Polisen avråder Stockholmare från att ta bilen in till city under lördagen. Även lokaltrafiken kommer att tvingas till ändrade rutter och tidtabellsändringar för ett dussintal linjer. SL hänvisar till sin hemsida för mer detaljerad information.

LÄS MER: NMR misstänks för brevhot mot flera åklagare

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset