Demonstranter vid en tidigare protest mot president Nicolás Maduro. Arkivbild.
Demonstranter vid en tidigare protest mot president Nicolás Maduro. Arkivbild.

Venezuelas oppositionskoalition har samlat hundratusentals anhängare från hela landet för demonstrationer i huvudstaden Caracas mot Socialistpartiets president Nicolás Maduro.

Många av de regeringskritiska demonstranterna är klädda i vitt, talkörer skanderar "regeringen måste falla". Den massiva demonstrationen ingår i den kraftmätning med regimen som pågår om makten i Venezuela.

Enligt oppositionen, som kräver nyval, deltar upp mot 1,1 miljoner människor i protesterna.

Samtidigt samlas regeringsanhängare i en motdemonstration, där deltagare säger att de ska försvara "den socialistiska revolutionen". Många av dem bär röda t-tröjor och skärmmössor i en stil som påminner om den som president Maduro har.

Polis och militär har placerats på viktiga knutpunkter i staden med anledning av demonstrationen. Under oppositionens protester för två år sedan dödades 43 människor i oroligheterna.

Oppositionen kräver en omröstning om Maduro ska få sitta kvar. Valkommissionen har dock inte satt ner foten i frågan – till oppositionens stora förtret. Om omröstningen hålls efter den 10 januari nästa år, och Maduro förlorar, kan presidenten nämligen lämna över makten till sin vicepresident inom samma parti i stället för att utlysa nyval.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset