Dennis ”Casanova” Bristam, 16, Robert ”FairY” Ekstrand Witt och Jacob ”Slipsen” Nordström spelar ”World of warcraft” på Inferno Online vid Odenplan i Stockholm.
Dennis ”Casanova” Bristam, 16, Robert ”FairY” Ekstrand Witt och Jacob ”Slipsen” Nordström spelar ”World of warcraft” på Inferno Online vid Odenplan i Stockholm.

Nanok Bie går igenom MMO-spelen. 

Mer än 70 miljoner människor spelar online regelbundet
Här är Metros stora översikt av de hetaste spelplatserna på nätet.

Mängden onlinespel är numera enorm och att bestämma en definitiv topplista är omöjligt. Det handlar mer om vilken smak man själv har än hur objektivt ”bra” de bästa spelen är. Speltillverkarna själva blåser också gärna upp siffrorna kring antal spelare.
Metro har därför tagit fram en guide baserat på oberoende bedömningar kring antal aktiva spelare i kombination med försäljningssiffror. Resultatet är kanske förvånande – att World Of Warcraft är nummer ett har nog många förstått, men hade du hört talas om Habbo Hotel, Runescape och Dofus? WebKinz och Club Penguin? De har alla flera miljoner aktiva användare. Onlinespelen har blivit mainstream. Man räknar med att minst 70 miljoner människor i världen spelar någon form av MMO regelbundet. Vad som kanske är mest fascinerande är att många av de mest populära spelen är väldigt lika varandra – oftast handlar det om en magisk värld med trollformler, svärd och drakliknande monster. Men det finns också rymd-, barn och ”verklighets”-spel bland de mest populära.

Har du aldrig prövat att spela online så kommer du definitivt hitta någonting intressant här, och är du en online-räv så bör du ändå hitta några oväntade guldkorn att pröva på. Alla spel i guiden finns också att pröva gratis, oftast under 10-30 dagar, innan man måste betala för att få fortsätta. En del spel är fortsätter att vara gratis, fast det kostar pengar att köpa karaktärer, tillbehör och kanske mat till sitt virtuella djur/figur. Det tar lång tid att utveckla sin karaktär i de flesta MMO-spel, så se till att stänga av telefonen, dra för gardinerna och bunkra upp med mikromat innan du ger dig ut i de magiska världarna på nätet.

World of Warcraft är störst.

De 5 största fantasy-spelen:

1. World Of Warcraft - Rollspel, magiska trollformler, slagsmål, fantastiska världar att utforska och stark social samvaro med över 9 miljoner betalande spelare. Var Orc eller människa, och forma din karaktär med stor fantasi.
2. Runescape – liknar World Of Warcraft men med simplare grafik, och du spelar direkt i webbläsaren (man behöver inte ladda ner något program). Har över sex miljoner spelare, varav en miljon betalande (det går att spela gratis också).
3. Guild Wars – du spelar i en värld som liknar World Of Warcrafts, men spelet är mer linjärt tycker många och är lätt att komma in i, med sina många och tydliga uppdrag. Någonstans mellan två och tre miljoner spelare.
4. Final Fantasy XI – också ett magiskt äventyrspel med en lång historia och med välprogrammerade uppdrag, magiska trollformler – och med en härligt japansk känsla i miljöer och figurer. Bedöms ha mellan 1 och 2 miljoner aktiva användare.
5. PlaneShift – är spännande mest på grund av sin open source-bakgrund – och att spelet funkar lika bra på Linux. Spelet är gratis (innehåller riddare, slott och slagsmål med mera) och under ständig utveckling av frivilliga. Påstås ha närmare en halv miljon deltagare (spelare och utvecklare).

Det svenska spelet Hattrick. 

5 superheta alternativa kategorier:

FOTBOLLSMANAGERN: Hattrick – största svenska MMO:n låter spelarna delta i en en virtuell fotbollsliga – varje spelare är en fotbollsmanager som kämpar för att få sitt lag att stiga i ligapyramiden. Spelet är inne på sin 34:e säsong, och anses ha runt 1 miljon registrerade spelare. Gratis.

VERKLIGHETSSIMULATORN: Second Life – avviker från andra MMO:er på många sätt och är en av de mer omskrivna MMO:erna i media - inriktat på experiment i kommunikation och sociala upplevelser i en användarskapad värld. Bedöms ha mindre än en halv miljon användare – och det ifrågasätts också hur ”aktiva” dessa egentligen är.

RYMDEPOSET: Eve Online – utspelar sig i rymden, och liknar mer ett strategispel än ett stridsspel. Fantastisk grafik, engagerande musik och spännande historier. Spela som god eller ond, som skeppskonstruktör eller smugglare. På väg upp.

SUPERHJÄLTEVÄRLDEN: City Of Heroes – för dig som alltid drömt att ikläda dig trikåerna från Marvel Comics hjältar (och banditer i systerspelet City Of Villains). Kraftiga, effektfulla slagsmål och du får såklart skapa din egen superhjälte/bov (inklusive kostymen!), och välja dina egna krafter.

FRAMTIDSVISIONEN: Anarchy Online – res 28 000 år in i framtiden, när gigantiska maskiner utkämpar krigen på marken och ta kontroll över stridsmaskiner eller delta i rebellernas motståndsfraktion. Populär sedan 2001 och har gett upphov till många kringprodukter (ladda ner boken om historien). Gratis.

… OCH EN ALTERNATIV UPPSTICKAREN: Gaia Online är en blandning av ett socialt nätverk, en virtuell värld och onlinespel – i manga-stil! Det är enkelt att börja skapa sin karaktär, det är gratis och det finns många olika aktiviteter (som att kolla på film med andra medlemmar ”inne” i världen).

Habbo Hotel är framgångsrik bland de yngre. 

De yngre nätverken:

Habbo Hotel är ett av världens största spel med sina åtta miljoner unika användare varje månad (och kan därmed ses konkurrera i popularitet med World Of Warcraft). Spelet är finskt men spelas i hela västvärlden. Man fokuserar på tonåringar och erbjuder allt från chatrum till spel och användarna kan köpa möbler och dylikt i spelet för riktiga pengar.
Club Penguin är ett Disney-projekt som liknar Habbo Hotel – man skapar sin avatar, umgås, spelar mini-spel, chattar, utforskar, möblerar sin igloo och så vidare. Bedöms ha runt fyra miljoner användare, och blir man en betalande prenumerant får man extra fördelar.
Dofus - en lite gladare tecknad och magisk rollspelsvärld där det såklart väntar en massa äventyr, utforskning, slagsmål med mera. Här kan man också slå sig till ro med något simpelt yrke. Franskt. Gratis att skapa konto (sedan kan man köpa allt möjligt).
En modern variant på Tamagotchin: WebKinz är annorlunda eftersom det inkorporerar en ”riktig” leksak (nallebjörn, docka eller dylikt) som man köper i en butik – och sedan loggar barnet in på en sajt och ruinerar sina föräldrar genom att köpa virtuell mat, virtuella möbler, virtuella besök hos frisören och så vidare inuti en färgglad tecknad värld. Närmare 4 miljoner användare och en ekonomisk braksuccé.

Klassikern Everquest.

Klassikern och floppen

PIONJÄREN: EverQuest – klassikern från Sony som startade hela den moderna MMO-rörelsen (då särskilt fantasy-genren) - var först med att nå flera hundra tusen betalande. Är på nedåtgående, men är fortfarande en inspiration för många – och fortfarande större än uppföljaren EverQuest 2, särskilt i Japan (och innehåller ”riddare”, vapen, slagsmål etc).

STÖRSTA FLOPPEN: The Sims Online
– spelet alla trodde skulle bli det största någonsin – men som föll sönder inifrån när buggar och fusk spreds bland användarna. Plötsligt var spelets valuta (Simoleons) värdelösa, från att tidigare ha auktionerats på ebay kunde man nu fuska ihop hur mycket pengar som helst. Utgivarna Electronic Arts lovar en bättre upplevelse i nyligen släppta versionen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset