Kampen mellan Trump och Clinton att bli USA:s president har väckt ett enormt intresse i svenska medier. Arkivbild.
Kampen mellan Trump och Clinton att bli USA:s president har väckt ett enormt intresse i svenska medier. Arkivbild.

Intresset för presidentvalet i USA är enormt – i alla fall i svenska medier. Sedan årets början har de båda presidentkandidaterna omnämnts i fler än 114 000 artiklar vilket är en fördubbling jämfört med förra valet.

Medieanalysföretaget Retriever har gått igenom alla svenska medier – både tryckta tidningar och näteditioner – från den 1 januari till den 31 oktober.

Donald Trump har omnämnts i 65 776 artiklar och Hillary Clinton i 48 567 artiklar. Som jämförelse har Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) omnämnts i 67 016 artiklar under samma period.

"Extremt bevakat"

Totalt har de båda presidentkandidaterna nämnts i 114 343 artiklar i svenska medier sedan årets början. Det är en fördubbling jämfört med det förra USA-valet 2012.

– Det amerikanska valet är extremt bevakat i svenska medier, säger Ioanna Lokebratt, medieanalytiker på Retriever.

– Det är väldigt tacksamt för medierna att rapportera om Trump och Clinton. Det är väldigt mycket dramaturgi i rapporteringen och de båda presidentkandidaterna står mycket själva för innehållet i den dramaturgin, med väldigt många personangrepp.

Speciellt val

Att intresset för valet i USA är så stort är inte alls förvånande eftersom det är ett speciellt val, kanske framför allt på grund av Donald Trump, anser Kent Asp, seniorprofessor i journalistik vid Göteborgs universitet.

– Trump och alla hans konstigheter gör att det får extra uppmärksamhet. Det är inte så att vi plötsligt har blivit mer intresserade av amerikansk politik, säger han.

TT: Är det ett underhållningsvärde i hur valkampanjerna ser ut?

– Jag vill inte kalla det underhållning, men Trump vet hur man får uppmärksamhet i medierna.

Befogat intresse

Intresset för vem som blir nästa president i USA är också befogat, både i Sverige om i resten av omvärlden, menar Kent Asp.

– Presidentvalet påverkar oss i allra högsta grad, så det stora intresse som finns i Sverige just i år är inte för stort. Det är befogat och lättförklarligt, för det är inte omöjligt att Donald Trump kan bli president, säger han.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset