Det återstår att se om Ninjas in Pyjamas-spelaren Christopher "GeT_RiGhT" Alesund får fira i Globen.
Det återstår att se om Ninjas in Pyjamas-spelaren Christopher "GeT_RiGhT" Alesund får fira i Globen.

Stockholm laddar för Counter strike-fest. Frågan är bara om de svenska lagen kommer ha någon chans att hävda sig i den hårda konkurrensen.

Under onsdagen drar gruppspelet för Dreamhack Masters igång. Efter att i två år ha arrangerats i Malmö kommer turneringen för första gången att spelas i Stockholm och världens bästa Counter strike-lag just nu är på plats. På spel står förutom Masters-titeln även en prispott på nästan 2,5 miljoner.

Som sig bör på hemmaplan är den svenska representationen hög. Inte mindre än 13 blågula spelare utspridda över fyra lag finns med vid startlinjen. Den stora frågan är bara hur lagen ligger till inför turneringen.

LÄS MER: Metro Esport skapar historia med Sveriges första esportgala

Ninjas in pyjamas

NiP har en stark historia i Masters sammanhang. Under de två tidigare turneringar som spelats i Sverige har de tagit sig till slutspel båda gångerna. 2016 tog de hem hela kalaset och förra året tog resan slut i semifinalen. Ninjorna har inte vunnit en turnering sedan IEM Oakland förra året och huserar för tillfället bara på 14:e plats i världsrankingen. Masters-statistiken talar dock sitt tydliga språk, framför hemmapubliken är de starka.

Fnatic

Av de lag som kommer till Stockholm guppar Fnatic någonstans i mitten. Efter vinsterna i WESG och en brutal vinst i IEM Katowice såg det ut att gå spikrakt uppåt för svenskarna. Sedan dess har William ”Draken” Sundin anslutit från Ninjas in Pyjamas och Richard ”Xizt” Landström ersatt Maikil ”Golden” Selim. Under både ESL i Köln och under Eleague Premiere hade laget sina glimrande ögonblick. Dreamhack Masters Stockholm hade varit det perfekta stället för den nya truppen att visa sin fullständiga potential.

LÄS MER: Dreamhack går ut med säkerhetsuttalande efter dådet i Florida

Heroic

Heroic med Andreas ”MODDII” Fridh och legendaren Adam ”friberg” Friberg får det tufft. Med lagen Faze, Fnatic och Optic i deras grupp är det osannolikt att de tar sig vidare till slutspel. Sedan början på augusti spelar laget med den utlånade North-spelaren Daniel ”mertz” Mertz vilket ger laget lite ny AWP-kraft men troligtvis inte nog för att ta dem vidare i turneringen.

Faze

Olof ”olofmeister” Kajbjer är tillbaka i truppen. Hans första turnering efter comebacken, Eleague premiere, blev ingen fjäder i hatten dock. Det blev en jumboplats. Resultatet gör att det finns en del frågetecken kring Faze förmåga att prestera just nu och mycket av pressen ligger på lagets svenska stjärna. Det gäller att augusti varit en riktigt hård träningsmånad om de ska kunna tävla med de bästa.

Så ser grupperna ut i Dreamhack Masters Stockholm

Grupp a:
Astralis
North
Tyloo
Greyhound Gaming

Grupp b:
Na’Vi
NRG esports
Ninjas in Pyjamas
Ghost Gaming

Grupp c:
Faze Clan
Fnatic
Optic Gaming
Heroic

Grupp d:
Mousesports
Mibr
Hellraisers
Gambit Esports

LÄS MER: Gör din röst hörd – vem är årets esportprofil?

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset