Mjölken behöver inte vara dålig bara för att den passerat bäst före-datum.
Mjölken behöver inte vara dålig bara för att den passerat bäst före-datum.

En brittisk matkedja har bestämt sig för att sälja produkter vars bäst före-datum har passerat, skriver Independent. Alla matvarorna som blivit ”gamla” kommer att kosta tio pence, motsvarande cirka en svensk krona.

Främst är det konserver och torkad frukt med bäst föreetikett som ingår i erbjudandet, skriver Independent.  Enligt Livsmedelsverket handlar bäst före-datum inte om hur länge ett livsmedel är säkert, utan till vilket datum livsmedlet förväntas behålla sin kvalitet, det vill säga smak, färg, spänstighet och tuggmotstånd.

LÄS MER: Gammal mat säljs ut på auktion

Tilltaget är en del av matkedjan East of England Co-op senaste kampanj som handlar om att minska matsvinn.

– Det här gör vi inte för att tjäna pengar utan det är ett förnuftigt sätt att reducera svinnet och behålla ätbar mat i näringskedjan, säger företagets vd Roger Grosvenor till den brittiska branschtidningen The Grocer.

Han räknar med att företaget kommer spara cirka 50 000 produkter som annars hade kastats i soptunnor.

– Jag tror att majoriteten av våra kunder är medvetna om att mat som passerat bäst före-datum går att äta, säger han till tidningen.

Kött, fisk, och andra varor med den striktare märkningen sista förbrukningsdag, som betyder att livsmedlet ofta är en direkt hälsorisk, kommer även i fortsättningen att kastas av butiken.

LÄS MER: Enkla prylen som kan ersätta alla bäst-före-datum

Det är inte första gången som en matkedja bestämmer sig för att sälja mat som passerat bäst före-datum. I Danmark finns en butik som bara säljer mat som antingen passerat bäst före-datum eller på andra sätt anses otjänliga att sälja i andra matbutiker. Och för lite mer än ett år sedan blev det olagligt att slänga ätbar mat i Frankrike – den ska i stället skänkas till behövande.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset