Sofia Hvenfelts (till vänster) H65 Höör och Ida Odéns Sävehof har slagläge i SM-slutspelet.
Sofia Hvenfelts (till vänster) H65 Höör och Ida Odéns Sävehof har slagläge i SM-slutspelet.

H65 Höör har matchboll i Skånederbyt mot Lugi i kväll och Sävehof kan slå ut Skuru i morgon. Det lutar åt en finalrepris från förra året när semifinalerna i SHE ska avgöras.

Mellan 2009 och 2016 vann Sävehofs damer åtta raka SM-guld i handboll. Många trodde att laget också skulle vinna fjolårets final mot H65 Höör.

Men skåningarna skrällde och vann sitt första SM-guld i historien – i sin första SM-final.

När årets semifinaler går in i ett avgörande skede har H65 Höör stora möjligheter att ta sig till en andra raka final. Laget har 2-0 i matcher mot Lugi och blir finalklart vid seger i kväll.

– Det har känts bra. Vi har fått utdelning på det vi haft fokus på: Ett bra försvarsspel och att vi ska kontra på dem. Det har vi lyckats med i båda matcher, så planen är att fortsätta med det, säger lagkaptenen Sofia Hvenfelt.

LÄS MER: Landslagsdebutanten: Jag kommer in med attityd och stabilitet

Men H65 Höör, som vann de två inledande matcherna mot Lugi med 28-21 respektive 28-24, kommer inte att få någon enkel sista resa till finalen, tror Hvenfelt.

– Det är deras sista chans, de måste vinna. Det kommer bli ett krig, en jäkla anstormning, och då är nyckeln att stå upp mentalt mot det.

Ni får inte tro att det är klart?

– Precis, vi har pratat om det. I kvartsfinalen mot Västerås ledde vi också med 2-0 i matcher och då gick tredje matchen till förlängning. Då kände vi att vi inte var där på samma sätt. Så vi har pratat mycket om att inte hamna i den situationen igen, utan göra klart jobbet ordentligt, säger Hvenfelt.

I den andra semifinalen, den mellan Sävehof från Göteborg och Skuru från Stockholm, är det Sävehof som har slagläge. Laget har vunnit de två inledande matcherna och kan bli finalklart i morgon när lagen möts i Eriksdalshallen i Stockholm.

När de möttes senast, i måndags, vann göteborgarna med 28-24.

– Skön känsla såklart. Nu har vi ett bra utgångsläge inför fortsättningen. Det var viktigt att vi kom igång bra från start. Även om vi vet att vi är starka i andra halvlek så möter vi ett väldigt bra lag, så det är inte alltid man har råd att ligga under med några bollar, säger tränaren Henrik Signell till Sävehofs hemsida.

LÄS MER: Historisk semifinal för HK Malmö: ”Blir en jäkla kamp”

Men Skuru har inte gett upp.

– Jag tycker fortfarande att vi har goda chanser, vi är två jämna lag och var inte långt borta från att vinna senast. Jag tror att vi stressar dem rejält om vi vinner i morgon. Men vi måste visa lite mer karaktär. Under säsongen vann vi fair play-ligan med minst utvisningar, och man vinner inte ett SM-slutspel genom att vara snäll, säger Skurus tränare Mats Kardell.

SM-finalerna i handboll avgörs i Scandinavium, Göteborg, torsdagen den tionde maj för både damer och herrar.

Fakta: Semifinalerna i SHE

H65 Höör-Lugi

Ställning: 2-0 i matcher.

Tredje matchen: I kväll, 19.00.

Eventuell fjärde match: Lördag, 16.00.

Sävehof-Skuru

Ställning: 2-0 i matcher.

Tredje matchen: I morgon, 19.00.

Eventuell fjärde match: söndag, 17.30.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om handboll