Frölundajubel efter 1–0 av Jonathan Sigalet. Frölunda slog till slut Malmö med 3–1.
Frölundajubel efter 1–0 av Jonathan Sigalet. Frölunda slog till slut Malmö med 3–1.

Ny serieledare. Men också ett nytt matchstraff. Frölunda tog en dyrköpt seger, 3–1, i toppmötet mot Malmö.– Men jag hoppas att rubrikerna handlar om Rasmus Dahlin i stället, säger Frölundatränaren Roger Rönnberg.

Frölundas backbekymmer den senaste tiden, bland annat Oscar Engsunds avstängning – fem matcher för en knätackling – har öppnat upp för rena junioryran i mästarlaget.

Yngst i laget – och i SHL: Rasmus Dahlin, 16 och ett halvt år gammal. Han blev första SHL-spelaren född på 00-talet, gjorde poäng i debuten i lördags och fick en ny chans även på hemmaplan.

Men eftersnacket, åtminstone på tränarnas presskonferens, handlade snarare om ännu ett matchstraff på backsidan. Den här gången var det 19-årige Kristoffer Gunnarsson, hemkallad från Oskarshamn på grund av just backbristen, som åkte ut efter en tackling mot huvudet på Malmöforwarden Frederik Storm.

Storm försökte ett byte till, men fick bryta matchen.

– Det är nog tyvärr inget vidare. Han såg rätt risig ut, säger Malmötränaren Peter Andersson.

– Jag har sett tacklingen som hastigast, jag tycker den är jätteful.

Långt överläge

Roger Rönnberg ser inte oväntat lite annorlunda på situationen.

– Vi ska göra allt för att få bort huvudtacklingar. Men vi behöver få en bedömning som utgår från handling, inte konsekvens, säger Rönnberg.

– Det är svårt att avbryta en påbörjad rörelse. Jag tycker ärligt och uppriktigt att det är jättesvårt att säga att han ska göra något annorlunda.

Malmö, SHL:s bästa powerplay-lag, fick fem minuter i numerärt överläge efter tacklingen i slutet av andra perioden. Men lyckades inte kvittera.

I stället blev Robin Figren matchvinnare med sitt 2–1-mål lite tidigare. Frölundaforwarden hade bidragit med målgivande passningar tre matcher i rad, nu fick han äntligen själv bli målskytt.

Hyllad tackling

Rasmus Dahlin då, som Roger Rönnberg hyllade efter matchen?

Han stod för en mycket bra match och fick stående ovationer av publiken när han satte in en rejäl tackling i slutperioden. 16-åringen själv, som fick stanna hemma i Göteborg i stället för spel med U17-landslaget, tog dock uppståndelsen med viss ro.

– Jag kämpade väl på, gjorde mitt bästa. Det är bara att köra på, säger han.

– Så klart att man är lite nervös, men jag försökte bara hålla det borta.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset