Med hjälp av verktyget skulle man kunna öppna fler utrymningsvägar, om den varnar för en potentiellt riskfylld situation i publikhavet. Arkivbild.
Med hjälp av verktyget skulle man kunna öppna fler utrymningsvägar, om den varnar för en potentiellt riskfylld situation i publikhavet. Arkivbild.

Konserter, pilgrimsfärder och köer – tusentals människor har de senaste åren mist livet när panik utbrutit i stora folksamlingar. Svenska forskare hoppas nu på att kunna minska riskerna för fler liknande katastrofer genom att med hjälp av matematik analysera rörelser i stora publikhav.

2000: Nio män kläms till döds och 34 personer skadas vid en konsert på Roskildefestivalen i Danmark. 2010: 21 personer kläms eller trampas ihjäl vid extrem trängsel vid festivalen Love Parade i Tyskland. 2015: 2 300 människor omkommer i folksamlingarna vid hajj, den muslimska vallfärden i Mecka.

Det är bara några exempel på de senaste årens dödliga olyckor. Nu publiceras en studie i tidskriften Physical Review Letters där bland andra svenska forskare presenterar ett digitalt verktyg som förhoppningsvis ska kunna förhindra fler sådana händelser.

Som vågor

Genom att matematiskt analysera rörelsemönster i simulerade folksamlingar har forskarna kunnat hitta sätt att identifiera potentiella risker utifrån vilka som rör varandra. En av de farliga rörelser som kan uppstå är så kallade densitetsvågor – när publiken likt riktiga havsvågor gungar fram och tillbaka.

– Densitetsvågor kan kasta människor mot väggar, eller pressa människor mot varandra i mitten av folksamlingen. Det kan också helt plötsligt uppstå ett tomt utrymme bredvid dig som du inte är beredd på och gör att du ramlar ner på golvet. Så sluter sig publiken ovanför dig och du kan inte komma upp igen, säger doktoranden Arianna Bottinelli vid Uppsala universitet, en av forskarna bakom studien.

Sprid er!

Tanken med verktyget är att både under och inför exempelvis en konsert kunna se vilka områden som är riskfyllda eller vilka riktningar som rörelserna troligtvis tar.

TT: Vilka råd har du till konsertbesökare?

– Man ska vara medveten om att det här är en riskfylld situation. Även om det verkar okej och du inte känner dig trängd så kan läget ändras snabbt. Man kan försöka röra sig bort från de tätaste områdena och sprida ut folksamlingen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset