Alloverpress

Södermalm i Stockholm. 

Äntligen har någon lyft fram en teori om varför de människor som försöker sticka ut mest i samhället ser precis likadana ut – och därmed inte sticker ut mest. 

Jonathan Touboul är en matematisk neuroforskare vid Collège de France i Paris. Han har nu lyckats ta fram en formel som förklarar varför hipsters ser likadana ut.

I rapporten “The Hipster Effect : When Anticonformists All Look the Same” konstaterar han att de så småningom ser likadana ut eftersom det nästan är omöjligt att hänga med i andra trender.

Och eftersom en sann hipsteridentitet bygger på idén om att vara tidigt ute med en speciell modefluga , måste hipstern vara i ständig förändring för att behålla sin äkthet. Så, åtminstone i teorin, är en riktig hipster ungefär lika verklig som en enhörning.

Samma teori fungerar på andra, liknande grupper i samhället, konstaterar han.
– Om du tar stora uppsättningar samverkande individer, oavsett om hipsters, börsmäklare eller vilken sorts grupp som helst som bestämmer sig för att gå emot majoritets genom att försöka vara annorlunda, kommer de till slut alla se ut på samma sätt vid samma tidpunkt, säger Touboul till vocativ.com.

Toboul hoppas att hans forskning kommer att göra mer än att bara hjälpa människor välja den bästa klädseln i vinter och menar att studien kan få viktiga konsekvenser, bland annat vad gäller att förstå sig på dynamiken i inhibitoriska nätverk i hjärnan. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset