Metros matkritiker Jonas Cramby har ätit vegankinamat.

Lao Wai, Luntmakargatan 74

4 av 5

Det här med åldrande är underligt, även i krogvärlden. Vissa restauranger känns lite smådassiga redan när de öppnar medan andra ställen verkar vara beamade från framtiden. Att den koreanska restaurangen Arirang fyllde 40 förra året känns till exempel snudd på ofattbart. Det heta, råa, stinkande koreanska köket har ju vi svenskar börjat upptäcka alldeles nyligen och Arirang serverade alltså kimchi, bulgogi och bimbimbap på Luntmakargatan redan 1975? Då gick ju David Chang fortfarande omkring i blöja och här i Sverige käkade vi typ blodpalt och korvkaka, var livrädda för att lukta vitlök och gick bara på restaurang när vi firade guldbröllop eller fyllde 50.

LÄS MER: Så bra är Soyokaze

Rakt över gatan från Arirang ligger ännu ett tidlöst ställe. Frågan är till och med om den lilla vegankinakrogen Lao Wai någonsin varit aktuellare än nu? Under det 15-tal år som har gått sedan öppningen har veganism gått från subversiv motrörelse till att bli den nya cupcaken och att laga mat från grunden, utan tillsatser och med bra råvaror har blivit legio. Att även ideologiskt drivna restauranger serverar mat som faktiskt smakar gott och inte rökelse och hälsokostaffär har också blivit vanligare. Precis som att likt Lao Wai presentera en helhetsupplevelse, vilket de gör genom att göra egen soya- och risglas samt erbjuda ett stort utbud fantastiska teer från In the mood for tea. Ja till och med den minimalistiska loggan och den enkla lokalen, som regelmässigt beskrivs som ”omysig” på sociala medier, känns plötsligt som ens enkla men hippa favoritasiat i London eller San Francisco. Att Lao Wai har hålla sig så konsekventa betalar sig uppenbarligen. Det är fortfarande alltid mer eller mindre fullt och det är det ställe som många vegetarianer regelmässigt referar till som ”Stockholms/Sveriges bästa vegetariska restaurang”.

Frågan är dock om maten fortfarande håller?

LÄS MER: Så bra är maten på Meno Male

Med ett ord: Ja.

Trots oerhört mycket större vegetarisk konkurrens än för 15 år sedan är det fortfarande tillfredställande att äta här. Även för en köttis som jag. Lao Wais Gong Bao med soyaprotein samt Mapo Dofun är välbeprövade klassiker men vi äter även en salt och pepparkryddad morning glory samt en het sichuanrätt med shiitake och rökt tofu som skulle fått tummen upp av vilken fransjackebeklädd BBQ-fantast som helst.

LÄS MER: Så bra är maten på Racamaca

Tidlös vegankinakrog

Undvik

Sake och romrussinglassen. Lite tunn.

Missa inte

Gong Bao Su Ji.

Vegetarisk

Eh. Ja.

Öppet

Onsdag till fredag, 18.00-21.00. Lördag: 16.00 – 22.00. Lunch: Onsdag till fredag: 11.00 -14.00

Priser

Förrätter: 85-95 kronor. Huvudrätter: 155- 220 kronor. Desserter: 75 kronor.

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset