Anders Wiklund/TT Att ge katten en smakbit av din lunch kan vara okej för den. Men i för stor mängd kan det vara skadligt för hälsan.
Anders Wiklund/TT Att ge katten en smakbit av din lunch kan vara okej för den. Men i för stor mängd kan det vara skadligt för hälsan.

Att mata sin katt vid bordet kan vara farligare för dem än vad man tror. Här är maten du ska vara försiktig med att ge din katt.

Leif R Jansson/TT

Lök: Katter är känsliga för olika lökarter, till exempel matlök och vitlök. Symtom om katten fått i sig kan vara kräkningar och diarré, i enstaka fall även kramper och blodpåverkan. Dödsfall har inträffat. Källa: Giftinformationscentralen.

– Lök är också farligt för hundar, det är inte så nyttigt för varken de eller katter att äta, säger djurvårdare Lisa Falk

Bertil Ericson/TT

Tonfisk: Kan likväl som för människor i för stora mängder ge kvicksilverförgiftning och kan göra dem undernärda eftersom de inte innehåller alla viktiga vitaminer och mineraler.

– En katt är mer proteinkrävande än en hund. Men de kan inte leva på uteslutande protein.

Leif R Jansson/TT

Rå mat: Likväl med människor kan råa ägg göra katter sjuka. Detta är förutsatt att ägget är dåligt. Rå fisk är inte heller bra att ge katter i allt för stora mängder då det kan ge matförgiftning.

– När det gäller rå mat ska man vara försiktig i hanteringen för både djur och människor. Ägg är annars en bra proteinkälla, säger Lisa Falk.

Björn Larsson Rosvall/TT

Liljor: Om katten skulle råka äta liljor, av släktet Lilium kan det göra dem väldigt sjuka, ge dem magbesvär och orsaka njurskador. Källa Giftinformationscentralen.

Katter är ganska kräsna djur, men det finns gånger de kan äta människomat. PetMD, en hemsida med hälsoråd för djur, har listat några maträtter som du ska vara försiktig med att ge din katt.

Enligt Lisa Falk, djurvårdare på Djurakuten är det inte okej att ge katter människomat då den inte är sammansatt så det passar det djuret.

– Man kan såklart ge en smakbit, men kosten bör vara anpassat till katten, säger hon.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset