Matilda, 21, fick åka och rida en gång, då bidrog familjen med 50 dollar. Det var allt hon fick under nio månader. I efterhand har hon fått 300 till.
Matilda, 21, fick åka och rida en gång, då bidrog familjen med 50 dollar. Det var allt hon fick under nio månader. I efterhand har hon fått 300 till.

Matilda förväntade sig ett storslaget äventyr när hon åkte till USA för att vara au-pair förra året. Men vistelsen förvandlades till en mardröm, och hon fick ingen hjälp från organisatören, Cultural Care.

Under nio månader förra året arbetade Matilda, 21, som au-pair i Ohio, USA. Och till en början verkade allt fantastiskt.

– De var så trevliga och de lovade mig massor av saker, att de skulle måla om mitt rum precis som jag ville, att vi skulle åka på resor och att de skulle köpa en till bil så att jag kunde ta mig runt, berättar Matilda.

Men redan efter ett par veckor märkte Matilda att något inte var rätt. Hon hade inte fått betalt en enda gång, vilket skulle ske veckovis. Hon frågade mamman i familjen som sa att Matilda skulle få betalt lite senare eftersom familjen hade det lite svårt ekonomiskt.

Hemma delade de sex i huset på två kycklingfiléer i princip varje dag, säger Matilda, och hon gick alltid hungrig. När hon var i skolan köpte hon i stället mat för sina sparpengar för att bli mätt. Men inga pengar kom, och Matilda ville inte tjata.

– Jag kände att jag var i en utsatt situation. Jag ville ju inte bli utslängd på gatan, säger hon.

– Och jag hade ju ändå en relation med föräldrarna, så jag kände att jag skulle vara en stor svikare om jag gick och berättade för någon.

Men hon berättade för några vänner som också hade åkt dit som au-pair med samma svenska företag, Cultural Care, och de förde det vidare till företaget.

– De berättade för Cultural Care, men de tog det inte på så stort allvar, säger Matilda.

Till slut reagerade dock Cultural Care, efter ungefär nio månader, men då var det av en annan anledning.

– Cultural Care ringde mig när de själva inte hade fått betalt av familjen, och då sa de att jag inte kunde vara kvar.

Matilda återvände till Sverige och kontaktade Cultural Care som gick med på att betala tillbaka programavgiften på knappt 6 000 kronor, men Matildas uteblivna lön på runt 60 000 kronor kunde de inte göra någonting åt, sa de.

I efterhand har Matilda fått totalt 300 dollar av familjen, som har hotat med polisanmälan ifall Matilda kontaktar dem igen.

– Det känns jättetråkigt att det har hänt, så klart. Jag hade förväntat mig en jättebra resa och jag skulle uppleva så mycket. Jag har ändå jobbat för att få pengar, men jag hade lika gärna kunnat ligga hemma utan att göra någonting i princip och fått lika mycket betalt, säger hon.

– Men nu känns det mycket bättre i alla fall. Nu är jag hemma och jag känner mig trygg.

På Cultural Cares hemsida står bland annat att värdfamiljer som är accepterade av företaget är skyldiga att betala ut en lön på 195,75 dollar i veckan.

Har Cultural Care inget ansvar för att se till att era kunder får betalt?

– Jag vill inte uttala mig om något innan jag vet precis som har hänt.

Men ingår det i er företagspolicy att ni tar ansvar för att kunderna ska få betalt?

– Jag ber att få återkomma med alla typer av uttalanden, säger chefen för Cultural Care i Sverige, Victoria Svensson.

LÄS MER: Bli mer effektiv när du pluggar

LÄS MER: Aupair-flickor i Sverige misstänks ha utnyttjats för trafficing

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset