Sverige behöver 20 000 nya studentbostäder och bristen är störst i storstadsregionerna. Den analysen gör Studentbostadsföretagen som vill att regeringen pressar kommunerna. Matilda Dahlquist, 26, svettades i månader innan hon hittade ett boende – en vecka innan skolstarten.

Janerik Henriksson/TT
Matilda Dahlquist, 26, hittade ett studentboende en vecka innan skolstart. ”Det är oacceptabelt att det är så svårt att ordna en bostad”, säger hon.

Studenter som saknar tak över huvudet måste köa i minst ett år för att få en studentbostad i landets tre storstäder och i de klassiska studentstäderna Uppsala och Lund, visar en sammanställning av Studentbostadsföretagen. Samtidigt behövs 20 000 nya studentbostäder i hela landet, enligt organisationens generalsekreterare Martin Johansson:

– Det är ingen som har tänkt tanken att om vi ökar antalet studenter med 10 procent så kanske vi också måste öka antalet bostäder med samma siffra. Planeringen sker i två skilda stuprör, säger han.

►LÄS MER: Här är fusken du kanske inte visste var förbjudna

Studentbostadsföretagen vill att staten tar ett större ansvar, bland annat genom att dela med sig av prognoserna om antalet studieplatser, och även villkorar en del av budgetpengarna med att kommunerna upplåter mark till byggföretag. Sveriges förenade studentkårer, SFS, är inne på samma spår:

– När ett lärosäte känner sig redo att växa måste man samtidigt se till att kommunen är redo att växa, säger SFS:s ordförande Caroline Sundberg.

►LÄS MER: Här kan du hitta en spännande utbildning

Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) hänvisar till investeringsstödet för byggandet av studentbostäder som börjar gälla från årsskiftet. Han förklarar att regeringen tittar på ett antal förslag för att öka byggandet av studentbostäder men att de i dagsläget inte handlar om att villkora pengar mot upplåtande av byggbar mark. 

– Bostadsplaneringskommitténs betänkande pekar på att samordningen både mellan kommunerna men också mellan aktörerna inte är tillräckligt bra. Vi kommer att ta väl omhand om materialet så att vi kan lägga fram ett antal förslag i den riktningen. 

►LÄS MER: Krogbranschen: Det behövs fler YH-utbildningar

Den blivande studenten Matilda Dahlquist, 26, från Stockholm, svettades i flera månader i jakten på ett boende i Lund inför höstterminen. Hon hade otur i det kommunala bostadsbolagets lotteri för nya studenter, och de privata annonserna på internet blev färre och färre i takt med att uppropet närmade sig. Till slut övervägde hon att tacka ja till en lägenhet i Helsingborg med en timmes pendlingsavstånd till universitetet, men med mindre än en vecka kvar fick hon tips om en privat stiftelse som kunde erbjuda ett rum i en korridor.

►LÄS MER: Här är pluggen som leder till jobb

– Det har varit väldigt svårt att hitta ett boende så jag känner mig oerhört lättad över att det har löst sig. Det är oacceptabelt att det är så svårt att ordna en bostad.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset