Reklamtjejen Matilda Kahl tröttnade på att stressa över sina kläder varje morgon och började klä sig i kostym. Tre år senare har hon fortfarande på sig samma arbetsuniform – och lägger i stället all sin fokus på jobbet.

Max Ahlborn

Matilda Kahl har burit likadana kläder på jobbet i tre år.

Max Ahlborn

Matilda Kahl

Stockholmstjejen Matilda Kahl, 27, jobbar sedan flera år tillbaka som art director på en reklambyrå i New York. Precis som de flesta andra är hon mån om att se bra ut på jobbet. Men en kaotisk morgon för tre år sedan spårade det ur. 

Efter att ha dragit ut alla kläder ur garderoben och till slut valt en outfit, befann hon sig plötsligt på väg in i ett möte på jobbet – med tröjan ut och in och fruktansvärt obekväm över sitt val. 

– Då tänkte jag att ”nu skiter jag i det här med kläder, nu får det vara nog”, säger Matilda Kahl till Metro. 

Samma vecka gick hon ut på stan och köpte en helt ny uppsättning likadana kläder: femton par svarta bomullsbyxor, femton vita skjortor och ett gäng svarta kavajer. För att inte se för vanlig ut ordnade hon också en liten skräddarsydd, svart rosett som hon bär runt halsen. 

Sedan dess har hon burit på likadan uniform på jobbet varje dag. 

– Jag var bekväm med det från dag ett och frågade mig själv varför jag inte hade gjort det här tidigare. Det handlar inte bara om att spara tid om morgnarna, utan också om självmedvetenhet. Jag är övertygad om att jag inte var ensam om att hela tiden omvärdera det jag hade på mig. Utöver tid har jag verkligen sparat massor av bekymmer av självmedvetenhet.

Matilda är tacksam över att hon jobbar i en bransch där man faktiskt får ha på sig vad man vill. Men i stället för att varje morgon stressa över vad hon ska ha på sig, lägger hon nu all sin fokus på sitt jobb.

– Varför ska jag spendera tid på en massa saker som ändå inte är viktiga när jag vill kunna fokusera på mitt jobb? Så roligt är det inte med kläder. Jag vill vara en bad ass på jobbet och då föll kläderna långt ner på prioriteringslistan, säger Matilda Kahl. 

Kollegorna har vid det här laget vant sig vid att Matilda ser likadan ut varje dag, men genom åren har hon fått en hel del konstiga frågor om sina kläder. Som om hon har förlorat ett vad eller om hon tillhör en sekt. Vissa har också haft svårt att förstår varför hon som kvinna väljer att bära en slags uniform.

– Vad får en kvinna att säga nej till en chans att vara snygg? Det där har jag läst in mellan raderna hos folk och den diskussionen orkar man inte ta med folk som inte är nyfikna på riktigt. Men mitt val har lett till många intressanta diskussioner om feminism. 

Nyligen skrev Matilda en krönika om sitt klädval i modemagasinet Harpers Bazaar. Texten har blivit en succé – i skrivande stund har den deltas 34 000 gånger. 

– Det är helt sjukt. Fantastiskt förvånande men framförallt väldigt roligt. Många känner igen sig i morgonstressen. 

Hur länge kommer du att fortsätta att bära din uniform?

– Så länge den gör något för mig. Men kommer den en dag då jag känner för att klä mig som en påfågel med en massa färg och hattar så kommer jag att göra det, säger Matilda Kahl. 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset