Matilda Sohl, 19, från Vårgårda tröttnade på stereotypa klädideal för små barn – och publicerade därför en bild på sonen Charlie, sex månader, i klänning och rosa rosett på sin blogg.

Efter att Matilda blivit mamma har hon slagits av hur tufft det är att som förälder gå emot könsnormerna och klä sitt barn i vilka kläder man vill, något som GT var först med att skriva om. Att pojkar ska ha blått och flickor rosa är något som fortfarande lever kvar, menar hon.

– Så fort man nämner dockor eller rosa kläder när man har en pojke så tror folk att han ska bli homosexuell, säger hon till Metro.

För att utmana idealen la hon upp en bild på Charlie i klänning och rosett på sin blogg och i en Facebookstatus skriver Matilda:

”Man blir inte homosexuell av att bära rosa kläder. Alltså skärp er! Även om Charlie i framtiden älskar en man istället för en kvinna kommer jag älska honom precis lika mycket. Så länge Charlie är lycklig är jag lycklig punkt.”

Hennes inlägg har hyllats av flera men också ratats av människor som stört sig på Charlies klädsel.

– En kvinna i 50-årsåldern kallade mig för idiot och flera andra föräldrar har ifrågasatt bilden. Jag förstår faktiskt inte hur vuxna människor kan kasta skit över mig för en sådan sak, säger hon.

Men kritiken rör inte Matilda i ryggen.

– Jag struntar fullständigt i vad andra tycker. Min uppgift är att leda min son på rätt väg i livet och om vi föräldrar ständigt sätter gränser för våra barn så öppnar vi bara upp för mobbing.

Matilda som själv varit mobbad i skolan beskriver sig själv i yngre dagar som en ”pojkflicka”. Därför är det extra viktigt att hennes son får frihet att klä sig som han vill i framtiden – även om denna gång var en engångsföreteelse för att markera att det är okej.

– Nu är det jag som tagit beslutet men om han säger att han vill gå till dagis i klänning när han är äldre ska han få göra det. Som barn måste man få utforska sig själv, så länge det inte skadar andra, säger hon. Och nog har väl en rosa rosett aldrig skadat någon.

Med sitt blogginlägg vill hon att fler börjar tänka utanför ramarna.

– Jag hoppas att fler föräldrar vågar låta sina barn vara som de vill inte bryr sig så mycket om vad andra tycker och tänker, bara för att idealen i samhället säger det.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset