Hjorten, Ropsten.
Hjorten, Ropsten.

Att ta tunnelbanan från Norsborg via Östermalmstorg till Ropsten är att färdas genom helt åtskilda socioekonomiska områden.

Botkyrka kommun är en av Stockholms fattigare, räknat till inkomst, medan resenärer som går av vid Ropsten blickar ut över ett av Stockholms mest välbärgade villaområden, direktörernas Lidingö.

Det roliga med huvudstadens matkultur är att den inte är lika förutsägbart uppdelad. Den som reser längs röda linjen, från det fattiga till det rika Stockholm, inser att restauranger delvis följer helt andra lagar än arbets- och bostadsmarknaden.

Faktum är att det tycks lättare att få ett bra skrovmål i Hallunda centrum än i många mer utpräglat medelklassiga förorter, typ Hjorthagen. ”Bor ni här?” frågar den viktlädde kocken på Konyali kolgrill i Hallunda centrum.

När vi skakar på huvudet blir han så överrumplad att han bjuder oss på extra kebabkött. Det slags gästfrihet är nog inte lika självklar på bakgatorna kring Östermalmstorg, för att uttrycka det milt. I ett dragigt hörn på den internationellt uppmärksammade puben The Tudor Arms på Grevgatan får vi vänta på en högst ordinär hamburgare med bacon och ost i omkring fyrtiofem minuter. Fanns det någon rättvisa skulle en sådan sävlighet omedelbart förpassa krogen till Södertälje.

Men matmarknaden är inte så enkel. Nyligen gjorde radioprogrammet Stil i P 1 ett reportage där man frågade sig varför vissa aristokratiska modemänniskor och annan överklass älskar att tillbringa tid på krogar med halvdann mat och arrogant service. Jag har själv en bok hemma om den amerikanska östkustöverklassen, A Privileged Life: Celebrating Wasp Style, där författarinnan återberättar det enda skämt som gruppen känner till: Varför älskar den amerikanska överklassen att vistas på sjukhus? På grund av maten.

Stora förmögenheter och hög inkomst är inte liktydigt med ett stort utbud av kvalificerade krogar, det vittnar Stockholm om. Det ska bli intressant att följa den kulinariska utvecklingen i Stockholms kranskommuner, där ett nytt slags medelklass nu tar över.

Ta Långbro Värdshus. Fram till 1984 ett ökänt sinnesjukhus för galningar av olika grad. Nu ett allt mer uppsnofsat bostadsrättområde med underbar park och ett vackert värdshus där kändiskocken Fredrik Eriksson servererar klassisk ambitiös restuarangmat till förortsbor. Ta tuben till krogen redan i kväll.

Ropsten – Restaurang Hjorten

Restaurang hjorten (Bambino)

En typisk förortspizzeria – komplett med en skål vattnig vitkålssallad, vägg-tv med hockeymatch, ölmosigt grabbgäng, ett par som suger i sig stora stark samtidigt som deras oroliga dotter förgäves försöker göra sig hemmastadd under bordet. Den svenska småstadens melankoliska mötesplats: man äter en lite för flottig pizza garnerad med spenat och vitlök, och en tallrik fläsk med lökssås, båda för under hundringen. Först smakar det gott. Sedan, när man är på väg att somna, ligger man med svullbuk och ångest; en trygg och välbekant svensk pizzaångest.

Artimesgatan 18 (T-bana: Ropsten)
Mån-fre: 10.30-22 Lör-sön:
11-22  Pris: 63-179

The Tudor Arms, Östermalmstorg.

Östermalmstorg – The Tudor Arms

The Tudor Arms har något förvånande korats till den bästa engelska puben utanför England genom en undersökning utförd av tidningen Daily Telegraph och flygbolaget British Airways.

Krogen har funnits i omkring 40 år och är det olyckliga resultatet av en svensk kvinnas engelska au-pair-romans; olycklig eftersom the Tudor Arms är en gravt gubbig historia som i dragig miljö serverar stabbig och dyr pubmat utan några gastronimiska ambitioner. Om detta är den bästa engelska puben utanför England står det sämre till med det gamla brittiska imperiet än vad som är nyttigt för omvärlden.

Vi tvingades vänta i 40 minuter på en överlastad burgare för 145 kronor och en lika habil som halvdann fish and chips för 129. En bra sak med engelska pubar är dock de snåla öppettiderna. Tudor Arms stänger 23; en lisa för oss kvällströtta.

Grevgatan 31 (T-bana: Östermalmstorg)
Mån-fre: 11.30-23, Lör: 01-11 sön: 01-19
Pris: 69-295

BETYG: 1 av 5

Jacobs Take Away, T-centralen.

T-Centralen – Jacobs takeaway

Jacobs är – mig veterligen – Centralens enda upscale-servering. Denna outlet till franskdanska restaurangen Jacobs på Östermalm ligger undangömd vid utgången till Arlanda Express, kanske en fingervisning om vilket kollektivtrafik-klientel som nyttjar denna trevliga smørrebrød-sylta. Där kan man börja dagen med en mörk rågmacka med gubbröra för 48 kronor eller senare äta en ovanligt anständig dagens rätt. Jacobs är framtiden. Varför ska resenärer nöja sig med hamburgare och industriell thaimat? På europeiska flygplatser har jag nyligen noterat ett ökat utbud av skaldjur. Kollektivtrafik-delikatesser är här för att stanna.

Stockholms centralstation (T: Centralen)
Pris: 42-105

BETYG: 3 av 5

Långbro Värdshus, Fruängen

Fruängen – Långbro Värdshus

Gamla överläkarvillan på Långbro sjukhus köptes för sex år sedan av tv-kocken Fredrik Eriksson med affärspartners. I det vackra vita sekelskifteshuset äter familjer och andra medelålders sällskap dyr kvalitetsmat – som ryggbiff med baconcreme och en rejäl rödspetta med färskpotatis – i lummig förortsmiljö. Långbro värdshus är värt ett besök – inte minst för att det intilligande mentalsjukhuset, som nu omvandlas till bostadsrätter, är en sådan mäktig arkitektonisk och socialhistorisk miljö. En utflykt som stimulerar fler sinnen än smaklökarna.

Stora mans väg 4 (T-bana: Fruängen – 5 minuters promenad längs Fruängens gata)
Middag: tis-lör: 17-22, sön: 17-20 lunch: Mån-fre: 11-14 brunch: lör-sön: 11:30-13:45
Pris: Varmrätt: 170-325

BETYG: 4 av 5

Norsborg – Konyali kolgrill

Den 16 månader gamla kolgrillen i Hallunda centrum är kaklad i vitt och grönt, rummet är lätt dimmigt av stekos och högtalarna pumpar suggestiv arabisk pop; det känns som man förflyttats till en bakgata i Marseille. Kockarnas vita dräkter får dem att påminna om läkare. Kebabportionerna är enorma och bulguren är tillredd med så mycket smör att den smakar allt annat än hälsosamt. Konyali har karaktär och frågan är om jag varit på någon krog i Stockholmsområdet som fått mig att känna mig så cool. Men låt för guds skull bli att tugga i den gröna pepperonin.

Hallunda centrum (T-bana: Norsborg)
Mån-fre: 11-21, lör-sön: 12-22
Pris: 35-95

BETYG: 3 av 5

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset