När längtan efter ett enklare liv blev för stor sålde Mats Andrén allt han ägde och gav sig ut på sitt livs äventyr till fots. Nu har han promenerat i två år och är snart framme vid sitt mål: Sydney i Australien.

Mats Andrén

Mats Andrén promenerar från Stockholm till Sydney. Efter 1 500 mil befinner han sig nu i Indonesien.

För sex år sedan började en önskan om ett enklare liv ta form i 53-årige fotografen Mats Andréns huvud. Han ville göra något mer med sitt liv än att bara jobba – han ville genomföra ett större fotoprojekt och besöka barndomsstaden Sydney. 

Efter en lyckad provvandring mellan Stockholm och Åre sommaren 2012 sålde han i stort sett allt han ägde. Ett år senare lämnade han Stockholm för att påbörja den 2 000 mil långa vandringen till Sydney.

– Det kändes väldigt skönt att äntligen vara på väg, säger Mats Andrén.

► LÄS MER: Han har gått tre mil om dagen för att kunna jobba – i tio år

På två år har han nu gått 1 500 mil. Vandringen har tagit honom genom Europa till Gibraltar, vidare med flyg till Miami och sedan till fots hela vägen till San Diego. Slutligen flög han till Bangkok i Thailand, och därifrån har han nu promenerat nästan ända fram till Bali i Indonesien. 

Nu återstår omkring 500 mil till Sydney.

– Målet med varningen är Sydney, men det verkliga målet är en livsstilsförändring. Jag försöker bli en minimalistisk vagabond, vandringen är bara ett sätt att tvinga mig själv att börja leva så. 

Mats promenerar i snitt 4 mil de dagar han går. Det längsta han har gått på en dag är 10 mil. 

Utrustningen består, utöver kläder och vatten, bland annat av ett tält, sovsäck, en madrass, paraply, solceller för el, kamera, gps och en telefon – prylar som han drar på en vagn. Man skulle kunna tro att en så långväga promenad kräver rejäla skor, men Mats går mest i sandaler och flipflops.

– Jag sliter ut ett par skor i månaden, så jag har avverkat typ 24 par. 

Mats berättar att han har hunnit tänka igenom sitt liv flera gånger om under alla timmar till fots. Hittills har han aldrig ens funderat på att ge upp.

– Det har varit några jobbiga dagar men ingen har känts jobbig nog för att vilja ge upp. Det bästa med det här är alla människor jag möter, och den vänlighet, hjälpsamhet och glädje jag mött i alla delar av världen.

LÄS MER: Bli gladare och tackla stress bättre – ta en promenad på lunchen

Sina nära och kära har Mats flitig kontakt med via sociala medier, så någon hemlängtan lider han inte av. Alla nya upplevelser till trots har det stora äventyret inte förändrat honom som person. 

– I ärlighetens namn är jag nog samma person som innan. Kanske har jag lite positivare människosyn, men i grund och botten är jag samma gamla Mats. Men resan är inte över…

the-walk.se kan man läsa mer och följa Mats Andréns resa.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset