Bland annat försvinner grillkol och briketter från butikshyllorna.
Bland annat försvinner grillkol och briketter från butikshyllorna.

Grill- och eldningsförbud gäller nu på flera platser i landet. Nu går också flera mathandlare ut och ber sina butiker att plocka bort grillprodukter från sortimentet.

MSB har uppmanat alla kommuner och länsstyrelser att införa ett totalt eldningsförbud med anledning av brandrisken i de torra markerna. Och nu agerar även livsmedelskedjorna – genom att ta bort grillprodukter från sortimenten.

LÄS MER: MSB vill stoppa grillning totalt – även i egna trädgårdar

– I vissa län får man inte ens grilla på sin egen tomt. Vi har också ett samhällsansvar och följer brandmyndigheternas rekommendationer hela tiden. Därför har vi i dag dragit in grillkol, grillbriketter och tändvätska. Säljstoppet rekommenderas i alla våra butiker, säger Claes Salomonsson på Axfood, som äger kedjorna Willys och Hemköp och fortsätter:

– Det här är vårt bidrag till den svåra situation som vi har i det här landet.

Tonar ned grillreklamen

Även Coop och ICA har gått ut med liknande rekommendationer. Anna Rasin, kommunikationsdirektör på Coop, berättar för Sveriges Radio att man dessutom försöker tona ned och plocka bort grillreklam.

LÄS MER: Polisens kalla drag mot grillare: Välj glass eller melonslush

Andreas Rydén, affärschef för Maxi på ICA, tror att kunderna uppskattar att produkterna tas bort.

– Om man följer lokala butikers sociala media så mottas det positivt att vi tar ställning i frågan, säger han till Sveriges Radio.

Säljstoppet gäller tillsvidare.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om grilla msb