Vågorna slår in mot Baracoa i Kuba.
Vågorna slår in mot Baracoa i Kuba.

Orkanen Matthews öga har nu nått östra delen av Kuba, rapporterar USA:s orkancenter.Orkancentret beskriver Matthew som "extremt farlig".

Ovädret har dragit fram över Haiti och Dominikanska Republiken och orsakat översvämningar, skador på infrastruktur och minst sju dödsfall.

Det är oklart hur hårt Matthew slog mot Haiti, där den bron som förbinder huvudstaden Port-au-Prince och den södra halvön – som har drabbats hårdast av Matthew – kollapsat, liksom telefonlinjer.

– Det är för tidigt att göra riktiga uppskattningar, men det har varit väldigt allvarligt, säger Haitis inrikesminister François Anick Joseph till Reuters.

I USA uppger försvarshögkvarteret Pentagon att landet undersöker möjligheten att skicka ett hangarfartyg och andra fartyg för att hjälpa till.

USA väntas själv drabbas av orkanen om några dagar. Guvernörerna i Florida, Georgia och South Carolina har utlyst beredskapstillstånd.

"Matthew kommer att påverka Florida (och) det kommer att bli massiv förstörelse som vi inte sett på åratal", skriver guvernören Rick Scott på Twitter.

Guvernören Nikki Haley i South Carolina har beordrat evakueringar av fler än en miljon människor från delstatens kustområden. Matthew beräknas nå South Carolina på lördag.

– Vi har beslutat att vi ska evakuera alla samhällen längs kusten med start i morgon (onsdag), sade hon på en pressträff.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset