En satellitbild över orkanen Matthews framfart på torsdagen.
En satellitbild över orkanen Matthews framfart på torsdagen.

Orkanen Matthew beskrivs som livshotande på sin väg mot amerikanska Florida."Vi har inte sett en så här kraftig orkan på nästan ett årtionde", skriver amerikanska beredskapsmyndigheten Fema.

Dödstalen efter orkanen Matthew stiger kraftigt i Haiti. Enligt Reuters har minst 339 personer omkommit och nu drar cyklonen vidare mot Florida. Orkanstyrkan har skrivits ner från klass fyra till klass tre, vilket fortfarande är en mycket stark orkan. Enligt AFP har tre miljoner kustboende amerikaner fått order att evakuera.

– Det är mörkt ute och jag kan höra vinden och regnet som börjat. Gatorna är tomma, så det är som en spökstad, säger Naki Carter, som befinner sig Palm Beach i Florida till TT.

– Jag skulle säga att det är oroligt här. För vi vet helt enkelt inte hur hårt orkanen kommer att slå. Vi hoppas på det bästa, men förväntar oss det värsta, fortsätter hon.

Djuren orkansäkras

Naki Carter arbetar vid Palm Beach Zoo, där man i flera dagar förberett sig för att sätta djuren i säkerhet i betongbyggnader där fönstren täckts med plank.

– Alla våra 550 djur är i säkerhet. De flesta är väldigt lugna, men vissa är lite oroliga då de kan känna att de flyttats, säger hon och tillägger att intresset från allmänheten om djurens välbefinnande varit stort.

Orkanen Matthew kommer antagligen att slå mot Floridas östkust med förödande kraft, uppger det nationella orkancentret NHC. Men centret varnar för att vindarna kan vara kraftiga långt in i landet.

"Boende i mobila hem (exempelvis husvagnar och husbilar) under evakueringsorder måste lyda", skriver NHC.

President Barack Obama har utlyst federalt undantagstillstånd i Florida, South Carolina och Georgia inför Matthews ankomst.

"Katastrofalt"

Haiti har drabbats mycket hårt av Matthew. Utöver att minst 339 personer har dött, har mer än 29 000 hem förstörts och 20 000 har tvingats lämna sina hem. Interimpresidenten Jocelerme Privert flög över de drabbade områdena för att få en uppfattning om skadorna.

– Vad vi såg genom flygplansfönstren var verkligen katastrofalt, sade han vid en presskonferens, enligt Miami Herald.

Unicef beskriver situationen som allvarlig.

– Ju mer information vi får, desto större verkar behoven vara i Grand'Anse i söder där skadorna är värre än befarat, säger Cornelia Walther vid FN:s barnfond Unicef, till TT.

Unicef har lyckats nå södra ön med nödsändningar. Tillsammans med myndigheter och andra organisationer håller man nu på att kartlägga behoven.

Barn drabbas

– Jordbruket är praktiskt taget borta, träden är borta och tillgången till rent vatten är ett fortsatt problem, säger Cornelia Walther.

1,2 miljoner människor beräknas ha påverkats, hälften av dem är barn. Organisationen Hoppets stjärna, som har medarbetare på plats, skriver i ett pressmeddelande att samtliga sju skolor de ansvarar för har fått omfattande skador. Flera av dem har återuppbyggts tidigare, efter jordbävningen på Haiti 2010.

Jordbävningen, som var den kraftigaste landet upplevt på 200 år, dödade över 200 000 personer och följdes av ett utbrott av kolera. Ungefär en och en halv miljon människor skadades eller tvingades lämna sina hem. Sjukhus, skolor och byggnader förstördes och arbetet med att reparera skador efter jordbävningen har pågått sedan 2010.

Att snabbt få tillbaka barn i skolan efter en katastrof är viktigt, eftersom skolorna har en dubbel roll.

– Det handlar dels om de grundläggande rättigheterna till utbildning, som är lika viktigt efter en naturkatastrof. Men det handlar också om att ge barnen en känsla av normalitet, en plats att vara på, säger Cornelia Walther, Unicef.

Palm Beach Zoo/TT
Anställda på Palm Beach Zoo förbereder sig för orkanen Matthew.
Palm Beach Zoo/TT
Palm Beach Zoo har förberett sina djur för orkanen Matthew.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset