Torontos center Auston Matthews firar ett av målen i första perioden med William Nylander.
Torontos center Auston Matthews firar ett av målen i första perioden med William Nylander.

Förväntningarna var stora på den amerikanske hockeytalangen Auston Matthews inför NHL-debuten.Torontos tonåring krossade samtliga – med fyra mål mot Ottawa.– Det kändes overkligt, surrealistiskt, säger Matthews.

Det blev en galen debut för en av NHL:s mest hajpade rookies. Toronto Maple Leafs förstahandsval i draften klev in på isen och fansen hade knappt hunnit börja drömma om Auston Matthews framtid innan han gjorde avtryck i nutiden.

Redan efter 8.21 satte Matthews, som draftades som nummer ett i somras, matchens första mål. Han gjorde ytterligare ett mål i första perioden och sedan två mål i den andra. Kedjekompisen William Nylander svarade för två assist.

Men trots Matthews fyra mål räckte det inte till seger. Ottawa vann med 5–4 sedan Kyle Turris avgjort på övertid.

Tog på sig förlust

I och med 19-åringens fyra mål skapades det historia – Matthews är den förste på 99 år att göra fyra mål i sin första NHL-match.

– Jag är mållös. Ju längre matchen led tänkte jag att det var overkligt, surrealistiskt, säger Matthews till NHL.com.

Han var dock inte helt nöjd med kvällen och tog till och med på sig skulden för Ottawas segermål, då han var inne på isen när Turris avgjorde i förlängningen.

– Jag kunde personligen inte ha fått en bättre säsongsstart, men sista bytet var 100 procent mitt fel.

På läktaren satt hans mamma Ema Matthews med tårar i ögonen.

– Det var tårar av glädje. Auston har drömt om det här sedan han var 6 år. Jag är så glad för hans skull, sade hon till Sportsnet.

Tränaren Mike Babcock var helt tagen. Trots att de alltså förlorade.

– Det här var den helt klart bästa kväll som jag upplevt med Leafs. Han gjorde alla målen. Men jag tycker att Mitch Marner var allra bäst i första halvan av matchen. Jag tycker att William Nylander bra, jag tycker att Zach Hyman var bra..., säger Babcock, och fortsätter att hylla fler spelare.

Ovanlig väg till toppen

Auston Matthews har tagit en ovanlig väg till den topp han just nu befinner sig på. I stället för att fortsätta på amatörspåret eller åka över till de kanadensiska juniorligorna valde tonåringen att resa till Schweiz för att inleda sin proffskarriär. De som följde Matthews i ZSC Lions kan knappast ha blivit överraskade.

Även där blev det mål i debuten och när säsongen sammanfattades hade han öst in 24 mål och 22 assist, 46 poäng, på blott 36 matcher. Målsnittet 1,28 var fjärde bäst i serien och gav honom en plats i World Cup, där han i september spelade för det nordamerikanska U23-laget. Resultatet? Två mål och en assist på tre matcher.

Nu sätter många hoppet till att Auston Matthews, tillsammans med andra unga framtidsmän, ska lyfta det klassiska men ständigt krisande Toronto Maple Leafs. Ett lag som var sämst av samtliga 30 lag förra säsongen.

– Vi har en chans att ta här, säger Mike Babcock och fortsätter:

– Alla som var närvarande den här kvällen har varit med om historia. Han är en speciell spelare. Jag har aldrig sett något liknande.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset