Man är inte en dålig människa bara för att man gjort dåliga handlingar och fattat dåliga beslut, man kan alltid vända om, säger Mattias Cedesjö. 
Man är inte en dålig människa bara för att man gjort dåliga handlingar och fattat dåliga beslut, man kan alltid vända om, säger Mattias Cedesjö. 

Mattias Cedesjö, 39, fick kickar av att slåss och drogs tidigt in i den kriminella världen. Först när han dömdes för grov misshandel, vårdats på sjukhus för akut alkoholförgiftning och var nära att kastas ut på gatan vände det. ”Jag hittade tron i kyrkan, utan den hade jag inte levt i dag”, säger han.

När Mattias gick i skolan hade han svårt att sitta till och koncentrera sig. Omgivningen tyckte han var bråkig och ouppfostrad.

– När jag inte kunde argumentera med ord längre blev nävarna mitt enda redskap. I dag skulle man ha klassat mig som bokstavsbarn, jag hade ju ADHD men det var inte många som kände till det för 20 år sedan, säger Mattias.

Trots att han växte upp i en trygg miljö i Alunda, i Östhammars kommun, med familj och morföräldrar runt knuten, hamnade han tidigt snett i livet. Redan som 12-åring började han dricka alkohol och i årskurs tre blev han avstängd från skolan. I tonåren drogs han in i fotbollsvåldet och började umgås med huliganer och kriminella.

– Jag lockades av den världen och de adrenalinkickar jag fick av att hamna i slagsmål. Det ger ungefär samma känsla som att hoppa fallskärm, ett kortsiktigt adrenalinrus, förklarar han.

►LÄS MER: Patrik, 30, lämnade livet som huligan

Under början av 90-talet var han medlem i Black Army – AIK:s största supporterklubb. Trots att han i många andras ögon betraktades som en huligan ser han snarare tillbaka på sig själv som ”multi-kriminell”.

– Jag var lite av en kameleont och sökte bekräftelse i olika grupper. Jag fick respekt när jag kunde visa att jag var stor och stark, därför hamnade jag ofta i konflikter med personer som var ute efter samma sak – att slåss.

Mattias likställer våldet med andra typer av missbruk och ser ingen större skillnad på att vara shoppingberoende eller spelberoende.

– I slutändan handlar det om samma jakt på tillfredsställelse och så länge man inte är tillfreds med sig själv kommer man aldrig att bli mätt på de kickarna. Du hamnar i en ond spiral. Det första du gör är inte att råna Riksbanken, utan man kanske snor ett tuggummi till att börja med och sedan eskalerar det.

På sin 18-års dag dömdes han till tvångsvård för misshandel och när han fyllt 26 åkte han dit för misshandel igen. Denna gång dömdes han till övervakning och samhällstjänst. Under samma period togs han även in på sjukhus för akut alkoholförgiftning.

– Jag höll på och supa ihjäl mig. Jag hade förlorat jobbet och blev tvungen att sälja mitt radhus.

►LÄS MER: Män som slår ger kvinnan skulden

Inför valet att fortsätta sitt destruktiva leverne och bli hemlös eller att söka hjälp, såg Mattias inte längre något annat alternativ. Han bröt all kontakt med gamla vänner och valde att avtjäna samhällstjänsten tillsammans med en vaktmästare i kyrkan. Det blev vändningen.

– Kyrkan gav mig tak över huvudet och jag hamnade i en helt ny miljö där jag blev accepterad för den jag var, inte för vad jag gjorde. I början var jag väldigt skeptisk till allt som hade med kristendom att göra men så småningom hittade jag tron, utan den hade jag inte levt i dag.

I dag är Mattias gift, har fyra barn, jobb, en ordnad ekonomi och en positiv syn på livet.

– Det är otroligt att jag fått så mycket trots min historia. Jag tror att det är väldigt viktigt att vara tacksam för det vi har och inte döma andra, utan att visa dem kärlek i stället. Speciellt i dessa turbulenta tider när hat och våld sprider sig i samhället. I stället för att fokusera på vad andra borde vara tacksamma för, fråga dig själv vad du kan göra för andra och vad du borde vara tacksam för.

Expert: Här kan du söka hjälp för aggressivitet

Att bryta ett aggressivt och våldsamt beteende kan vara svårt och ta lång tid, men det finns hjälp och stöd att få.

Claes Nilsson är samordnare på Utväg Södra Älvsborg.. De erbjuder bland annat stöd och behandling för kvinnor och män som har vålds- och aggressionsproblem.

När ska man söka hjälp?

– Om det är så att ens partner eller andra personer i omgivningen upplever rädsla för att du inte kan hantera din ilska och får utbrott i stället för att prata om problemen. Det kan vara allt från skrik, kränkningar till hot och fysiskt våld men även psykologiskt våld i form av kontrollbehov.

Vad kan man få för hjälp?

– Samtalsmottagningar för män finns runtom i landet och när det gäller våld i nära relation finns det verksamheter i de flesta kommuner. Utväg finns i Göteborg, Skaraborg och Södra Älvsborg. Vi arbetar mycket med grupper där både utsatta eller utövare av våld får träffas och prata. Grupperna är dels för de kvinnor som utsatts för våld och dels för de män som utövat våld i nära relation. Terapi kan också hjälpa.

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset