Mattias har stått i kö till Folktandvården i sex år.
Mattias har stått i kö till Folktandvården i sex år.

Tandläkarbristen är stor i Dalarna och man efterlyser pensionerade tandläkare och försöker locka studenter. Sedan Mattias flyttade till Hedemora har han stått i kö till Folktandvården i sex år.

I Dalarna har det varit tandläkarbrist en längre tid och i orten Hedemora skapar det stora problem. Mattias Talonen, 47, har inte kallats till tandläkaren på sex år, vilket SVT skrivit om.

Mattias flyttade till Hedemora 2009 och ställde sig i kö till Folktandvården i orten. Där sa de att det kunde ta ett tag innan han fick plats. Men vad det innebar anade han inte förrän han pratade med infödda Hedemorabor.

– Efter ett halvårs tystnad från Folktandvården pratade jag runt med vänner och förstod att det är ett ökänt problem – är du inte infödd kan du glömma att du hamnar i registret sa de, säger Mattias till Metro. 

LÄS MER: Nästan en miljon svenskar blir lurade hos tandläkaren

Så Mattias och hans fru skaffade en privattandläkare i Falun. I okober förra året, sex år sedan han ställt sig i kö, fick de ett brev från Folktandvården. Men inte en kallalse, utan en fråga "Vill ni fortfarande stå i kön?"

– Jag och min fru bara skrattade, det är ju så komiskt. Vi hade till och med glömt bort att vi stod i kö. Det är ju galet att det tar sådan tid, säger han.

LÄS MER: Gratis tandvård till alla under 23

Trycket på tandläkare är stort i Folktandvården Dalarna. Enligt tandvårdschef Karin Gunnars Hellgren beror det på flera saker.

– Det är svårt att rekrytera och vi har också en ökad belastning i Hedemora, säger hon och förklarar att de kontaktat flera pensionerade tandläkare och har två som arbetar extra men att de behöver fler. 

Men att det ska ta sex år är självklart inte acceptabelt, menar hon. 

– Det ska inte ta mer än ett halvår att få tid för en undersökning. Nu går vi igenom listan med de som ansökt om att bli patienter för att se hur stort behovet är och det var även därför brevet skickades ut, säger Karin Gunnars Hellgren. 

LÄS MER: Tandvården pressad – många asylsökande behöver akutvård

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset