SD-toppen Mattias Karlsson fick ett lönelyft på tiotusentals kronor av partiet – men hävdar att han själv inte var inblandad. "Det var på Jimmie Åkessons inrådan", säger Mattias Karlsson till Expressen.

Extraarvoden inom Sverigedemokraternas partiledning har genom åren lett till intern kritik. Vissa av politikerna på ledande posterna får arvoden från partiet utöver riksdagslönen som i dag ligger på 62 400 kronor i månaden, skriver Expressen.

Efter valet gick Jimmie Åkesson ut med att vissa politiker bör få mer betalt eftersom de har mer ansvar och arbetsbörda. SD-toppen Mattias Karlsson som vikarierat för Åkesson under hans sjukskrivning tillhörde den kategorin. Han fick en specialanpassad lösning som innebär 150 000 kronor mer ur partikassan varje år. Utöver det skulle Karlsson få nästan 135 000 kronor i ett retroaktivt belopp för tiden han hoppat in för Åkesson.

►LÄS MER: SD-toppen Mattias Karlsson skrev anonymt för Avpixlat

Karlsson har därefter hävdat att han inte haft något att göra med sin egen arvodeshöjning. Men i en mejlkonversation mellan Karlsson och Richard Jomshof, som Expressen tagit del av, framgår att Karlsson hört sig för om arvodeskommitténs inställning. Han har också bett Jomshof att skicka in en ärendetext om arvodeshöjningen till VU. Karlsson menar att det var Åkessons formuleringar.

– Det var på Jimmies (Åkesson, reds anm) inrådan. Jimmie kände själv inte att han hade energi att skriva ned en sån text men han ville ha det här på plats för att formalisera gången kring när han var borta, för att underlätta för honom. Då skrev jag ned det som Jimmie sa, säger Karlsson till Expressen.

►LÄS MER: SD ändrar reglerna för att höja Karlssons lön

I en kommentar till Expressen skriver Jimmie Åkesson att han inte minns händelsen i deltalj:

"När jag blev sjukskriven hade jag för egen del ingen möjlighet att driva frågan men den lyftes i VU utifrån de diskussioner som förts. Mig veterligen fattades inget beslut i ärendet förrän jag var tillbaka i tjänst i april och partistyrelsen uppdrog åt arvodeskommittén att göra en bred översyn av det aktuella reglementet."

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik