Mattias Karlsson vill helst se att surrogatmödraskap legaliseras i Sverige under kontrollerade former.
Mattias Karlsson vill helst se att surrogatmödraskap legaliseras i Sverige under kontrollerade former.

Mattias Karlsson vill ha barn med sin partner. För att drömmen en dag ska bli sann är målet är att få hjälp av en surrogatmamma. Carina Ohlsson, ordförande i S-kvinnor, är en av de som står upp för att det ska fortsätta vara olagligt.

I Sverige är ingen form av surrogatmödraskap tillåtet. Lösningen för många blir att åka utomlands för att uppfylla sin familjedröm – och i förlängningen att barn kommer till världen under mindre kontrollerade former än vad som hade varit fallet på svensk mark.

Det är ett argument Mattias Karlsson lyfter upp för att legalisera surrogatmödraskap.

– När vi så småningom ska ha en surrogatmamma så kommer det att kännas väldigt viktigt med medicinska kontroller, inte bara för barnets skull utan självklart för kvinnans skull också, säger Mattias Karlsson.

– De kontrollerna kanske man inte tillhandahåller lika väl om man åker och gör det i till exempel Indien eller i Mexico, fortsätter han.

LÄS MER: Säger ja till att kvinnor ska kunna vara ”värdgravida”

Information om hur par kan gå tillväga för att skaffa barn genom surrogatmödraskap är i sig svår att ta sig igenom eftersom det finns få svenska källor, menar Mattias Karlsson.

– Man skulle nästan behöva ta tjänstledigt i ett halvår för att det är så enormt mycket som man behöver läsa på om och förbereda sig för. Sen kommer man till det som nästan är det tuffaste, att man inte direkt är ekonomiskt oberoende. Det kostar väldigt mycket pengar.

Men långt ifrån alla vill se den här verkligheten i Sverige.

Carina Ohlsson, ordförande för det socialdemokratiska och feministiska kvinnoförbundet S-kvinnor, är en av de som är emot en legalisering. Hon nämner svårigheten att sätta gränser mellan att betala någon för att få använda deras kropp, mot att inte betala men ändå ge andra förmåner. En legalisering riskerar också att sätta press på kvinnor att ställa upp med sin kropp för sina anhöriga, fastän det är riskfyllt att vara gravid och kan vara svårt att ge upp barnet.

– Vi tycker att de negativa aspekterna överväger att folk känner sig ledsna och besvikna över att vara barnlösa. Jag kan förstå känslan av att inte kunna få barn, det har vi övervägt, men då kanske man ska titta mer på adoption, säger Carina Ohlsson.

LÄS MER: Patric, 37: Därför vill jag hellre adoptera än få biologiska barn

Det är också något Mattias Karlsson och hans partner har tänkt på.

– Det är väl klart att man i första skedet tänker att det biologiska är en faktor till att man prioriterar surrogatmödraskapet. Det är inget konstigt, tycker jag. För ett straight par som skaffar barn är det samma sak. Man skulle kunna ställa frågan till dem ­’varför ska ni föda ett barn när ni kan adoptera?’. Det är ju ungefär samma fråga tycker jag. Samtidigt är jag helt övertygad om att man ser bortom de biologiska aspekterna om man adopterar och rent kärleksmässigt älskar det barnet precis lika mycket som ett biologiskt barn.

Mattias Karlsson vill helst se att surrogatmödraskap legaliseras i Sverige under kontrollerade former. Det måste vara tydligt att surrogatmamman har ett fritt val om hon vill bära någon annans barn, och så behöver de medicinska kontrollerna regleras mycket noggrant, säger han.

– Efterfrågan skulle öka om det blev lagligt. Det är inte bara homosexuella som har det här problemet, utan alla som inte kan få barn på naturligt sätt, men jag tror att det kan vara ett positiv steg att ta. Vi har mer ekonomiska resurser här än vad det finns i flera länder dit många annars kan vända sig. Vid olika komplikationer som kan ske så har man betydligt mycket bättre sjukvård här i Sverige och kan påverka på det sättet.

LÄS MER: Mormor födde sitt barnbarn: ”Jag gör vad som helst för mina barn

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset