Max Johansson, 21.
Max Johansson, 21.

Max, 21, växte upp med en mamma som drack för mycket på julafton. Nu vill han att fler ska välja alkoholfritt vid julbordet. "Jag försökte vara så känslomässigt bortkopplad som möjligt", säger han.

Vartannat julfirande med pappans familj var lugna och trygga, jularna med mamman började och slutade ungefär likadant. Max Johansson, 21, berättar att han brukade räkna vin- och spritflaskorna på julaftonsmorgonen för att klura ut hur jobbig den kommande helgen skulle bli, och att han gick till sängs så tidigt som möjligt på julaftonskvällen för att fly situationen.

 

– Det var jobbigt och påfrestande att jag inte visste vad som skulle hända, om mamma skulle dricka för mycket eller inte, och hur hon då skulle bete sig. Jag stängde av och försökte vara så känslomässigt bortkopplad som möjligt, säger han.

LÄS MER: Varannan har fått julstämningen förstörd av alkohol

Max Johansson slutade fira jul med mamman när han började gymnasiet.

– Jag tror fortfarande inte att det är min mammas fel, utan alkoholens fel, men de människorna som jag inte förlåter är de som visste om att hon skulle dricka mycket under julen, och som inte gjorde någonting.

Han är helnykterist och andra vice ordförande i Ungdomens nykterhetsförbund, UNF, som jobbar opinionsbildande för att få fler svenskar att inte dricka alkohol under jul- och nyårshelgen genom Vit jul-kampanjen.

– Det är upp till alla att välja, men ju fler som tar steget och firar en jul med alkoholfritt desto större blir påverkan. Det handlar inte om att vi vill moralisera, utan att någonting annat än alkoholen ska stå i centrum, säger Max Johansson.

LÄS MER: Jag dricker inte alkohol - men älskar att festa 

Bris: "Vuxna måste lägga sig i"

Karin Bergelv, tf generalsekreterare för Barnens rätt i samhället, Bris, förklarar att barn till föräldrar som dricker för mycket alkohol har det särskilt jobbigt under julhelgen.
– Julen är en högtid som till stor del bygger på att vara hemma med familjen, och där många av kompisarna som de åker till i vanliga fall är upptagna, säger hon.
Bris uppmanar fler vuxna att lägga sig i hur andras barn har det under julen. 
– Vi inte ska vara orolig för det, utan tvärtom säga till barnet att jag kommer att vara hemma hela helgen, och att barnet gärna kan ringa eller komma över om det vill. Om man är orolig för att det förekommer våld ska man ta kontakt med socialtjänsten, säger Karin Bergelv.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Julen