Hamburgerkedjan Max säljer kött från djur som slaktats utan bedövning på sina restauranger i Dubai, det skriver Fria tidningen. Från Max håll tillbakavisar man uppgifterna om att köttet på restaurangerna i Dubai skulle vara obedövat.

I Sverige framhåller Max i sin marknadsföring att man bara säljer kött från djur som uppfötts enligt svenska djurskyddsbestämmelser, vilket bland annat innebär att djuren måste vara bedövade före slakt, även vid halalslakt.

Men i Dubai, där företaget har tre restauranger, ser det annorlunda ut, rapporterar Fria tidningen.

Där snittas i djuren i halsen och får förblöda utan föregående bedövning. Helt oacceptabelt, tycker veterinären Johan Lindsjö, som bland annat varit med och formulerat Sveriges Lantbruksuniversitets utbildningsmaterial om djurvälfärd i samband med slakt.

– Hur kan Max servera mat i andra länder med kött från djur som utsätts för ett sådant stort lidande, samtidigt som man profilerar sig som en ansvarstagande snabbmatskedja i Sverige med kött enbart från djur som fötts upp under svenska djurskyddsbestämmelser? Det rimmar mycket illa, säger han.

Max kommer dock inte att vidta några åtgärder vid resturangen i Dubai, enligt matsäkerhetsansvarige Jonas Aspenfjäll.

– Nej, det är förbjudet att bedriva verksamhet där kött som inte är halalslaktat serveras. Nöttkött från djur som slaktas med bedövning räknas inte som halal i Dubai och går även emot den kultur som är dominerande bland de 340 miljoner människor som bor i regionen, säger han till Fria Tidningen.

Uppdatering:

Sedan denna artikel skrevs har nya uppgifter framkommit. Från Max håll tillbakavisar man uppgifterna om att köttet på restaurangerna i Dubai skulle vara obedövat.

– Restaurangerna i Dubai får sitt kött från Australien och Brasilien. Sedan artikeln skrevs har vi gjort allt i vår makt att kontrollera att köttet verkligen är bedövat och nu kan jag konstatera att så verkligen är fallet, säger Pär Larshans, hållbarhetschef på Max.

Han berättar att företaget dels har skickat egna representanter till leverantörerna, men även "gått bakvägen".

– Vi har anlitat konsulter utifrån, som besökt fabrikerna för att säkerställa att de bedövar djuren. Allt vi fått fram är att köttet är bedövat, säger Pär Larshans.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Halalslakt