Kabinpersonal uppger att de utsätts för fysiskt våld i hög utsträckning, i en ny undersökning.
Kabinpersonal uppger att de utsätts för fysiskt våld i hög utsträckning, i en ny undersökning.

Antalet ingripanden mot alkoholpåverkade resenärer på brittiska flygplan har ökat med 50 procent på ett år, enligt en ny undersökning från BBC. Nu vill lågprisbolaget Ryanair införa en spritgräns på flygplatsen för att motverka fylleriet.

Mellan februari 2016 till samma period 2017 gjordes 387 ingripanden mot flygresenärer gällande fylleri i Storbritannien . Året innan var det totalt 255 ingripanden, enligt en granskning från BBC Panorama, där 18 av 20 poliskårer nära en flygplats svarade.

Att gå ombord påverkad på ett flygplan i Storbritannien är straffbart, något som kan leda till max två års fängelse, enligt BBC.

LÄS MER Fler aggressiva på flygplan

– De tog på ens bröst, eller så rörde de på ens rumpa eller ben. Jag har också varit med om att de tafsat under kjolen, säger en kvinna som arbetat 14 år som kabinpersonal till BBC.

Hon slutade sitt jobb i oktober och säger att resenärer ser flygpersonalen som bartenders.

En av fem som jobbat som kabinpersonal svarade i en enkät att de hade utsatts för fysisk misshandel. Totalt svarade 4 000 av 19 000 tillfrågade på enkäten från den brittiska och irländska fackföreningen Unite the Union.

LÄS MER Det här bör du inte äta innan du sätter dig på ett flygplan

I juli 2016 införde flygindustrin en frivillig uppförandekod för störande passagerare. Bland annat uppmanades återförsäljare att varna passagerare att inte konsumera taxfree-drycker på flygplan. Flygpersonal uppmanades också att inte sälja alkohol till resenärer som verkade alkoholpåverkade. Merparten av de stora flygbolagen och flygplatserna signerade uppförandekoden.

Efter BBC:s granskning har lågprisbolaget Ryanair gjort ett utspel om flygplansfylleriet. De vill att det ska införas ett förbud mot att förtära fler än två öl, eller motsvarande dryck, på flygplatsen innan avresa.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset