Theresa May har fullt sjå med att hantera brexit-processen, här vid en visit hos Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen häromdagen.
Theresa May har fullt sjå med att hantera brexit-processen, här vid en visit hos Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen häromdagen.

Parlamentet ska få mer att säga till om i processen att lämna EU. Det lovar Storbritanniens premiärminister Theresa May i hopp om att lugna de EU-vänliga. Men domstolar kan kasta grus i hennes brexit-maskineri.

May fortsätter att understryka att "det brittiska folkets beslut när de röstade för att lämna EU bör respekteras" – något mer röstande behövs därmed inte, varken bland folket eller de folkvalda.

Många EU-vänliga politiker tycker dels att folkomröstningen i juni bara var rådgivande, dels att resultatet var så jämnt, att processen att lämna unionen inte kan genomföras utan ytterligare omröstningar.

Enligt May ska regeringen åberopa EU:s utträdesklausul 50 senast i mars nästa år.

Bara parlamentet

Men hon kan också stöta på patrull i domstolarna. På torsdagen tar High Court i London upp en slags grupptalan från en mängd människor som hävdar att det är parlamentet som har beslutsrätt i EU-frågan.

– Parlamentet har tagit oss in i Europeiska unionen och bara parlamentet kan leda oss ur, säger advokaten John Halford enligt nyhetsbyrån AFP.

– Det blir inte någon omröstning om att utlösa artikel 50, upprepar Mays talesperson enligt brittiska medier.

Utan grundlag

Resultatet av den juridiska dragkampen dröjer. Men oavsett hur den slutar kan den kasta grus i regeringens förhandlingsspel med EU under lång tid. Domarna i High Court väntas meddela sitt beslut om några veckor. Men det lär överklagas till Högsta domstolen.

Och dylika principöverväganden tenderar att bli extra knepiga i ett land som Storbritannien, utan en renodlad grundlag. Praxis och prejudikat via domstolar får där en helt annan tyngd än i länder där man kan luta sig mot en konstitution.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset