Gina Miller, till vänster, en av de ansvariga bakom målet mot regeringens brexit-planer, anländer till domstolen i London.
Gina Miller, till vänster, en av de ansvariga bakom målet mot regeringens brexit-planer, anländer till domstolen i London.

Är brexit ett "kungligt privilegium", eller krävs det flera omröstningar innan Storbritannien börjar lämna EU? Det ska nu en domstol i London avgöra, i ett omsusat fall som kan fördröja och försvåra processen.

Premiärminister Theresa May hävdar att sedan nästan 52 procent av de röstande sagt ja till att lämna EU i folkomröstningen i juni ligger nu frågan hos regeringen. Hon har sagt att hon ska utlösa Lissabonfördragets utträdesartikel 50 senast i vår.

I Storbritannien är en sådan rätt kallad "kungligt privilegium" (royal prerogative), alltså att folket inte behöver tillfrågas.

Men många britter tycker annorlunda, vilket resulterat i en slags grupptalan som i dag tas upp i High Court i London. De klagande hävdar att eftersom det handlar om omfattande lagändringar ligger beslutsrätten hos parlamentet.

– Det var en rådgivande folkomröstning, inte mer än så, sade David Pannick, en advokat som företräder flera personer som lyft frågan, under rättegångens första dag.

David Pannick anser att regeringen inte har att rätt att hänvisa till en "urgammal lag" och ta bort rättigheter som handel, service och fri rörlighet. Rättigheter som garanterades 1972 i en lag om europisk handel.

– Rättigheter som har skapats av parlamentet kan inte tas ifrån av en minister, argumenterade Pannick.

Regeringens toppjurist, statsåklagaren Jeremy Wright, kommer att svara på Pannicks argument senare under förhandlingarna.

Rättsförhandlingarna väntas pågå till och med måndag eller tisdag. När dom kommer är oklart, men oavsett överklagas säkerligen utfallet till Högsta domstolen. Fallet väntas därför kasta skuggor över brexit-processen under lång tid.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset