Med eller utan motorcykel – jackan från Hermès känns rätt. 
Med eller utan motorcykel – jackan från Hermès känns rätt. 

MOTORMODE. Bikersdelight. Mc-jackan är ett av de där plaggen som alltid känns rätt, oavsett trend. Originalet, Perfecto från Schott i New York, lanserades 1928. I samma veva hade franska sadelspecialisten Hermès insett att hästtransport var för alltid passé, skaffat patent på dragkedjan och siktat in sig på den stilmedvetna, första motorgenerationen. På 50-talet fick mc-jackan rebellstatus med hjälp av filmhjältar som Marlon Brando och James Dean. Sedan dess har den uppdaterats och återanvänts i modegarderoben oftare än den gömts undan.

I höst är det dags igen, mc-jackan toppar listan över säsongens favoritplagg. Damma av älsklingsjackan eller investera i en ny. Det finns gott om dem. Hermès designchef Jean Paul Gaultier hyllade husets motorhistoria med en höstkollektion baserad på motorcykelbrudar och klassiska mc-hits. Modellerna stegade ut på catwalken i skinnjackor, skinnkepsar och höga, svarta stövlar till tonerna av ”Born to be wild” och Brigitte Bardots 60-talshit ”Harley-Davidson”. ”Je n’ai besoin de personn’ en Harley-Davidson …” Yohji Yamamoto, Burberry Prorsum, Gucci, Junya Watanabe, April 77 och svenska Fifth Avenue Shoe Repair är några andra av höstens bikerfantaster.
Det är många som älskat sin mc-jacka under åren. Från 60-talets rockrebeller som Marianne Faithfull och Anita Pallenberg till 70-talets Patti Smith och 80-talets Madonna. Från punkare till prinsessor. Av förklarliga skäl.

Precis som en annan modern klassiker, jeansen, tillför mc-jackan attityd. Den passar till det mesta, till miniklänningen, maxibyxorna och till aftonstassen, som Yohji Yamamoto föreslår i höstens kollektion. Dessutom kan den hänga med året runt. Den fungerar lika bra som sommarjacka över den lilla blommiga som höstjacka i kombination med grovstickad långtröja. Svart, vit, ödla, silver, guld eller knallfärg.
Känslan av att dra på sig en klassisk rebellfavorit i skinn med grova dragkedjor accelererar vilken look som helst … 

Höstnytt från Hermès. 

Svart jacka från Yohji Yamamoto. 

Yohji Yamamoto är en av alla bikerfantaster – här med en blå mc-jacka. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset