McDonalds i Södertälje serverade ny veganburgare med animalisk ost.
McDonalds i Södertälje serverade ny veganburgare med animalisk ost.

I mellandagarna lanserade McDonalds sin nya, helt veganska hamburgare McVegan. Men flera veganer som testat sojaburgaren larmar nu om att den serverats med animalisk ost. – Glädjen över ett nytt veganalternativ förtogs tyvärr av missen, säger veganen Cecilia Veenstra.

I mellandagarna lanserade McDonalds en ny vegansk burgare som snart kommer att finnas i alla deras restauranger i Sverige. McVegan, som burgaren heter, ska enligt företaget själva göra ”donken” till den största veganrestaurangen i Sverige.

Men lanseringen kunde ha fått en bättre start. En användare i Facebook-gruppen ”Veganer i Sverige” beställde nämligen en McVegan på en restaurang utanför Södertälje, och upptäckte att den serverades med animalisk ost.

”Vi skulle förstås ha tänkt till och kollat bättre men var så ivriga att få prova McVegan idag att vi bara utgick från att vi åt veganskt. Det är först efteråt vi inser att burgaren inte ska innehålla ost och att dom förstås inte gjort en veganost. Så jävla äcklad och förbannad över att ha lurats i denna gula ruta djurplågeri”, skriver Cecilia Veenstra, som också lagt upp en bild på ostburgaren.

Inlägget har fått mycket uppmärksamhet i gruppen, som har över 18 000 medlemmar, och många som sett fram emot burgaren skriver att de råkat ut för precis samma sak på andra McDonalds-restauranger.

– Glädjen över ett nytt veganalternativ förtogs tyvärr av missen. Jag hade inte varit där på 15 år och det lär dröja innan jag går dit igen, säger Cecilia Veenstra till Metro.

LÄS MER: ”McDonalds storsatsar i Kina”

McDonalds själva besvarar kritiken med att det handlar om den mänskliga faktorn.

– Det är människor som jobbar på McDonalds och ibland sker misstag, säger McDonalds presschef Henrik Norell.

Kan det ha varit så att informationen om hur man preparerar burgaren inte nått ut till restaurangerna?

– Nej så kan det inte vara. Det är en stor lanseringen det här och vi har gått ut med tydlig information till våra restauranger, säger Henrik Norell.

Restaurangen som serverade burgaren till Cecilia hävdar själva att de förväxlat hennes order med en annan.

– Vi är givetvis ledsna över det som hänt. Någon har helt enkelt beställt en McVegan med ost, och så har den ordern förväxlats med en annan som det inte skulle vara ost på. I övrigt har vi full koll på våra rutiner och att det självklart inte ska vara ost på en McVegan, säger Irsan Ahmed, ansvarig för restaurangen i Södertälje.

Men den förklaringen köper inte Cecilia.

– Nej det köper jag inte alls. Skulle tro att rätt få beställningar var veganska när jag var där och ännu färre lär ha varit veganska med ost. Dessutom har det hänt på flera andra restauranger. Jag skulle snarare tro att McDonalds behöver utbilda sin personal bättre i sitt utbud och vad gäller kunders allergier och dieter.

LÄS MER: ”Nej, McDonalds serverar inte människokött”

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset