Så här ska Mcdonalds skattesystem fungera, enligt EU-kommissionen.
Så här ska Mcdonalds skattesystem fungera, enligt EU-kommissionen.

EU-kommissionen inleder nu en granskning av hamburgerkedjean Mcdonalds. Företaget ska enligt kommissionen ha haft ett olagligt samarbete med Luxemburg som gjort att företaget sluppit betala skatt i landet.

Sedan 2009 ska Mcdonalds inte ha betalat någon skatt alls i Luxemburg, trots att de gått med vinst med mer än 2 miljarder kronor varje år. Det skriver EU-kommissionen i ett pressmeddelande om att de nu inleder en utredning om skattebrott mot företaget. 

EU-kommisionen anser att detta i praktiken utgör ett olagligt statsbidrag till företaget, oavsett om det i praktiken inneburit att företaget fått fördelar gentemot sina konkurrenter, skriver Politico Europe. Hamburgerjätten är det fjärde amerikanska företaget som under de senaste 18 månaderna har utretts för skattefusk.

► LÄS MER: Nu kan du boka bord och bli serverad på McDonalds

Enligt EU-kommissionen kommer utredningen att undersöka om myndigheterna i Luxemberg medvetet åsidosatt sin skattelagstiftning för att ge Mcdonalds specifika fördelar. Luxemburgs skattesystem i allmänhet kommer däremot lämnas i fred.

Utredningen gäller specifikt för Mcdonalds i Europa.

”Vi är övertygade om att om en undersökning inleds så kommer den att falla ut till vår fördel”, säger Mcdonalds till Politico Europe.

► LÄS MER: Mcdonalds nya superlansering – megahinkar med 48 Mcnuggets

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott