Richard McLaren, som ligger bakom den uppmärksammade Wada-rapporten om rysk dopning. Arkivbild.
Richard McLaren, som ligger bakom den uppmärksammade Wada-rapporten om rysk dopning. Arkivbild.

Den ryska dopningsskandalen inför OS har lett till ett ordkrig mellan Internationella olympiska kommittén och antidopningsbyrån Wada.Helt i onödan, menar Richard McLaren som skrev den avslöjande Wada-rapporten.– Diskussionen är inte ärlig och praktisk utan hysterisk och politisk, säger han till The Guardian.

McLarens rapport om rysk utbredd och statsunderstödd dopning har lett till att ryska friidrottare portats till OS i Rio. De andra OS-aktiva har fått sena besked om sin OS-medverkan – eller stoppats – efter att ärendena gått mellan internationella förbund, IOK och idrottens skiljedomstol Cas. Som det ser ut just nu får 271 ryska idrottare delta i OS.

I intervjun i den brittiska tidningen säger McLaren att IOK och de internationella idrottsförbunden totalt missuppfattat hans upptäckter.

– Rapporten handlade om statsunderstödd dopning, bland annat manipulering av resultaten av dopningstester och utbyte av dopningsprover, och det verkar folk helt ha missat, säger han.

Har bevis

Kanadensaren, som är professor i juridik, menar att IOK och idrottsförbunden i stället ser hans rapport som bevis för individuella dopningsfall.

– Men jag har inte jobbat med att se vilka idrottare som kanske varit dopade och vad de använt. Det hade jag inte tid att göra, menar McLaren.

Han säger både Ryssland och IOK påstår att rapporten enbart handlar om anklagelser.

– Inget i rapporten är anklagelser. Jag har bevis för allting, som analyser av databaser, dopningsprovsflaskor.

"Behöver ärlig debatt"

Rapporten, och hur den har tolkats och använts för att stoppa ryska idrottare från att tävla i Rio, har skapat spänningar mellan IOK och Wada.

– Just nu är debatten bara hysterisk och politisk. Vad vi behöver är en ärlig debatt byggd på fakta om det som pågår. Grunderna finns för ett system som fungerar, det har bara blivit problem med några saker. Och dem kan vi lösa.

McLaren har vid två tillfällen presenterat vad han kommit fram till i sin undersökning, men är ännu inte helt klar.

– Jag håller fortfarande på att färdigställa utredningen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset