Meat – Lund dukar upp i ett slakteri Meat i Lund är senast i raden av slakteriinspirerade krogar.
Meat – Lund dukar upp i ett slakteri Meat i Lund är senast i raden av slakteriinspirerade krogar.

Köttrestauranger med upphängda djur och vitt kakel är det senaste i krogväg. Nu kommer Meat, som lyckas skapa mys i slakteriet.

Kinga Lezanska Sjölin
Meat – Lund dukar upp i ett slakteri

Sharing plate.

Kinga Lezanska Sjölin
Meat – Lund dukar upp i ett slakteri

Entrecote.

Kinga Lezanska Sjölin
Meat – Lund dukar upp i ett slakteri

Husets egen ketchup.

Slakterier är inte direkt något man förknippar med mys. Kroppar utan huvuden som hänger upp och ner, sterila skyddskläder, blod på betonggolv som spolas ner i golvrännor och rå lukt. 

Men så hände något. Plötsligt blev det superinne att bo och äta i något som såg ut som ett slakteri. Alla inredningsbloggar exploderade av industrimodet, priset på gamla rostiga grislampor sköt i höjden och det skulle vara vitt slakterikakel i köken. 

Samtidigt har det ploppat upp köttrestauranger i världens städer med namn som The Spotted Pig i New York (2004), Bastard i Malmö och Djuret i Stockholm (2009). Servitörer i slaktarförkläden av brunt garvat skinn berättar om köttdelar på krogar överallt och djur hängmöras för beskådan bakom glaskylar i restaurangen. 

Trenden har blivit så utstuderad att den fått ett bäst-före-datum som snart har gått ut. Men än så länge håller det och i Lund öppnade för inte så länge sedan en restaurang med samma tema. Den heter, naturligtvis, Meat. 

I gränden Kattesund har de lyckats skapa en väldigt mysig stämning. Uteserveringen är byggd på en trapphöjd med lagom rostiga plåtstolar och snickrade soffor på hjul. Inomhus är det slakterikakel på väggarna och köttkrokar i taket som mjukas upp med pinnstolar i dova färger och gäster som fyller rummet med skratt. 

Det är hemtrevligt trots de råa inslagen som köttet som hänger i entrén, och jag blir inte sugen på något annat även om den vegetariska tallriken med grillade grönsaker ser lockande ut. Servitören kommer in i sitt (trumvirvel) skinnförkläde och är precis så kunnig och personlig som man vill bli bemött. Ska man börja med en drink med bacon eller en Williams Joker IPA? 

Dryckesutbudet är roligt och på menyn finns mycket kolgrillat. En wagyu från Nya Zeeland eller kanske en entrecote från Pampas? Mör, serverad på en planka med vackra lätt grillade cocktailtomater på sin kvist och en hel vitlök vid sidan om, en nypa flingsalt och en steksauce som inte tar över. Stilfullt.

Hamburgaren är däremot grågrillad och trist men att få till krisp det kan de. Mjuka crab cakes är perfekt krispiga, pommesen likaså och de doppas med fördel i en kimchi-bearnaise med sting eller hemgjord riktigt bra ketchup som går att köpa med hem. 

Däremot är desserten schizofren med smaker och texturer som inte alls går ihop; gelé, mousse, puffar och flarn i en snurrig röra. Hoppa över den men prova något grillat innan bäst-före-datumet gått ut. Än är slakteri ett ställe att spisa i.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Weekend