Forskare vid Royal Melbourne Institute of Technology har nu genomfört de första testerna av ett nytt piller som kan mäta gaser i magen. Pillren, som presenterades i den vetenskapliga journalen Gastroenterology, kan komma att skapa en bättre förståelse för hur fibrer påverkar magen.

RMIT

I de allra flesta fall är det enda sättet du faktiskt kan märka av gaser i magen att vänta på att de kommer ut. Men så kanske inte kommer vara fallet i framtiden.

Forskare vid Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT) har nu nämligen genomfört de första testen av smarta piller som kan mäta gaser i magen. Det skriver de i ett pressmeddelande. Forskningen presenteras i den vetenskapliga journalen Gastroenterology

► LÄS MER: Det här smarta plåstret lyser när såret blivit infekterat
 

Som ett vanligt piller sväljer du det för att pillret sedan ska kunna ta sig in i din kropp. Pillret är fyllt med olika sensorer som gör att det kan mäta graden av väte, koldioxid och metan i kroppen. Värdena kan sedan kontrolleras genom en mobilapplikation. 

Forskningen, som leds av professorn Kourosh Kalantar-zadeh, har redan visat på flera intressanta resultat. Bland annat ska så vara fallet att en diet med lite fibrer producerar fyra gånger så mycket väte i tunntarmen som en högfiberdiet gör. Samtidigt visar forskningen att en högfiberdiet innebär att mer metan produceras i tjocktarmen än vad som produceras med en lågfiberdiet.

Pillren testades på två grupper av grisar där en grupp gavs en diet som var fiberrik och en som inte var det. Grisar användes eftersom deras matsmältningssystem liknar människors.

– Vi hoppas att den här teknologin i framtiden kommer innebära att forskare kan designa personaliserade dieter och läkemdel som effektivt kan bemöta tarmproblem och hjälpa de miljoner människor som påverkas av problem eller sjukdomar som rör matsmältninger, säger Kourosh Kalantar-zadeh i pressmeddelandet.

► LÄS MER: Män gillar intelligenta kvinnor – så länge de slipper träffa dem

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa