En man och en kvinna, vi kan kalla dem X och Y, träffas på krogen. De går hem till honom, tar en drink. Stämningen är flirtig. De pratar lite om sex, och hon nämner att hon tidigare bland annat har haft en trekant. Efter ett tag börjar de kyssas. Sedan bär han in henne till sovrummet. Då ångrar hon sig.

 

Mannen har erkänt i tingsrätten att hon faktiskt sade nej flera gånger. Att han ändå fortsatte, och att han var våldsam mot henne.

"Jag är inte färdig än", sade han när hon efteråt rafsade ihop sina saker och försökte fly.

Det är "objektivt bevisat att X med våld tvingat Y till samlag", menar tingsrätten. Ändå frias X för våldtäkt. Varför?

 

Svaret är att tingsrätten tycker att det inte kan uteslutas att X inte fattade att Y inte ville. Hon hade visserligen inte sagt något om att hon gillar att bli fasthållen, kvävd, örfilad, slagen, eller att hon tycker om när någon fortsätter trots att hon hela tiden säger nej. Men han kanske trodde det, eftersom hon var "en vågad tjej" som tidigare hade haft "okonventionellt sex".

Med andra ord: Om en kvinna till exempel någon gång har haft en trekant så ä r det rimligt att män i framtiden tror att de kan göra vad de vill med henne. Det där med att ett nej alltid är ett nej om man inte kommer överens om annat, det gäller tydligen bara fina flickor. Åtminstone enligt svenskt rättsväsende.

LÄS MER: 

Trodde att ”nej” var ”ja” – frias från våldtäkt

Åklagaren: ”Har inte kunnat förklara hur ett nej kan bli ett ja

”Detta hade inte hänt om det funnits en samtyckeslag”

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset