Sarah Sjöström med de båda guldmedaljörerna, amerikanskan Simone Manuel och kanadensiskan Penny Oleksiak.
Sarah Sjöström med de båda guldmedaljörerna, amerikanskan Simone Manuel och kanadensiskan Penny Oleksiak.

Tretton lopp redan, varav flera på tuffa 200 meter. Sarah Sjöströms OS-brons kom trots att batterierna börjar bli rejält urladdade.– Det är inte många tjejer i världen som kan konkurrera med ett så tufft program som hon har, säger tränaren Carl Jenner.

Sarah Sjöström hade känt sig trött hela dagen inför OS-finalen på 100 meter frisim. Inte så konstigt.

Inklusive lagkapperna har den svenska simstjärnan redan avverkat tretton lopp i Rio de Janeiro. Och fler blir det. Redan senare i dag väntar försök på 50 meter frisim och i lagkappen på 4x100 meter medley.

Allt som allt 18 lopp för Sjöström om det blir final på de sista båda distanserna.

– Sarah har haft ett jättetufft program, jättetufft. Så det här är en enorm prestation. Hon har simmat fem 200-ringar på två dagar, säger tränaren Carl Jenner imponerat.

– Det är en svår kombination med 200, 100 och 50 och lagkapperna. Hon har gjort det väldigt ofta, men det är inte många tjejer i världen som kan konkurrera på sprintdistanserna med ett så tufft program som hon har.

Tar ut sin rätt

Redan på förhand diskuterade Jenner och Sjöström om hon inte skulle avstå från 200 meter frisim i år. I stället tog hon OS-silvret, att lägga till sitt guld på 100 meter fjäril.

Och så ett brons på 100 meter frisim på det.

Men även på konkurrenterna märktes det att OS kan ta ut sin rätt. Förhandsfavoriten Cate Campbell och systern Bronte var båda medaljkandidater. Båda misslyckades.

– Det är OS. OS är tufft att vinna, det handlar inte om vad man har för ingångsvärde, säger Carl Jenner.

– Man kan gå tillbaka till Sarahs 100 fjäril och se hur pass svårt att göra det som Sarah gjorde, även om hon hade en sekund att gå på.

Svårtippad avslutning

Den sista individuella grenen, 50 meter frisim, är lika svårtippad den.

– Det fanns inte i min tankevärld att någon annan än Cate Campbell skulle vinna 100 frisim. Så vem vet. På 50 frisim måste du få allting rätt om du ska få handen i väggen och kunna konkurrera om medalj, säger Jenner.

– Men bara att ha tagit de här tre medaljerna är makalöst.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset