Elin Johansson. Arkivbild.
Elin Johansson. Arkivbild.

Hon har tippats som OS-medaljör av både Sports Illustrated och ett stort statistikföretag.Nu ska Elin Johansson se till att hamna i historieböckerna tillsammans med Sarah Sjöström och de andra svenska medaljhjältarna.– Det är därför jag är här, säger taekwondostjärnan från hockeyfästet Skellefteå.

Johansson, 26, har klättrat på väggarna i OS-byn de senaste dagarna.

– Jag är sjukt laddad, säger medaljhoppet som inte har gått en match sedan i början av juni för att "känna pirret" inför karriärens höjdpunkt.

Elin Johansson är rankad tvåa i världen i -67 kilo, har tippats som silvermedaljör av det stora amerikanska sportmagasinet Sports Illustrated och som medaljör av sportstatistikföretaget Infostrada/Gracenote.

På fredagen avgörs hela hennes klass under en och samma dag. Hon går in som en av de sista stora svenska medaljfavoriterna.

Skulle det bli medalj blir hon historisk som första svensk att ta OS-medalj i taekwondo.

Imponerad av Sjöström

Han säger att hon sporrats av de lagkamrater som har lyckats så här långt.

– Man känner ett driv. Jag vill också hamna på väggen bland medaljörerna

TT: Vem är du mest imponerad över hittills?

– Hur kan man inte vara imponerad av Sarah Sjöström? Det är fantastiskt hur hon lyckats hantera pressen. När alla tidningar går ut och skriver att i natt tar hon guld, då är det rätt häftigt att man som så pass ung går ut och simmar hem hela skiten.

– Men alla som har plockat hem medalj har gjort en fantastisk insats. De är hjältar och har skrivit in sig i historieboken. Nu vill Elin Johansson också hamna där.

Skellefteå är mest känt som ett hockeyfäste och frågan är hur en liten sport som taekwondo klarar sig där?

Näst största klubben

Svaret: Jo, tack. Fantastiskt bra!

– Soo Shim är den näst största idrottsföreningen i Skellefteå efter ridsporten, sett till antalet aktiva. Vi är drygt 600 medlemmar. Det är jag extremt stolt över, för när jag började var vi 50–70 eller nåt sånt.

Uppsvinget har Elin Johansson stor del i. När hon nu ska jaga medalj känner hon det starka stödet – trots att det är 1 116 mil fågelvägen mellan hemstaden och Rio.

– Ja, men jäklar… jag läste i ett meddelande att alla kommer att vara på plats på klubben. Så det är aktiviteter hela dagen, säger hon och ser lycklig ut över supporten hemifrån.

Elin Johansson har vunnit två av tre Grand Prix-finaler genom tiderna i taekwondo – men haft stolpe ut vid VM och OS.

I London 2012 tog det stopp i kvartsfinal, precis som det gjort i de två senaste VM-turneringarna.

– Det har satt eld i baken på mig och drivit mig. Det är mest troligt det som har gjort att jag står här i dag och ändå har ganska goda chanser, säger hon.

– Jag är en tjurskalle, jag älskar och vinna och ger mig aldrig.

Det ska ta Elin Johansson till historieböckerna.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset