Opinionsmätningar visar att över hälften av de schweiziska medborgarna är positiva att få pengar av staten.
Opinionsmätningar visar att över hälften av de schweiziska medborgarna är positiva att få pengar av staten.

Tänk att få lön - utan att jobba. För schweizare kan det bli realitet, om ett par veckor röstar medborgarna om landet ska införa basinkomst.

Medborgarlön eller basinkomst innehär att alla typer av bidrag tas bort och i stället ersätts av ett fast belopp som är lika för alla. I Schweiz har beloppet satts till 2500 franc i månaden för vuxna, runt 20 000 kronor. För barn är summan 625 franc, eller runt 5000 kronor. Summan motsvarar 60 procent av medianinkomsten i landet, som även är en av världens rikaste länder. Huruvida förslaget om medborgarlön innefattar de runt 25 procent av befolkningen som inte är medborgare har inte retts ut, skriver Dagens Nyheter.

LÄS MER: Så här funegrar medborgarlön 

Idén har framförts av ett flertal personer, men finansministern Alain Berset menar att ett införande av medborgarlön hade försvagat landets ekonomi. Men opinionsmätningar visar att minst 60 procent av befolkningen tycker att det är en bra idé. Hur det blir återstår att se, om mindre än två veckor går schweizarna till valurnorna. 

Förslaget om medborgarlön diskuteras för närvarande på allvar även på andra i Håll. I Finland utreds ett förslag som ska pröva medborgarlön i begränsad skala under 2017 och 218. I Nederländerna finns det ett förslag om att testa basinkomst i fyra städer. I båda dessa länder handlar det om nivåer runt 8000 kronor i månaden. I kanadensiska provinsen Ontario ska medborgarlön testas under ett år. 

LÄS MER: Ontario ska testa medborgarlön 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Ekonomi