Suresh Grover har arbetat med antirasism i Storbritannien sedan 70-talet.
Suresh Grover har arbetat med antirasism i Storbritannien sedan 70-talet.

Rasistiskt klotter, trakasserier mot invandrare och papperslappar med budskap som "Ingen mer polsk ohyra" – så ser läget ut i Storbritannien efter Brexit-omröstningen. "En väldigt ledsam och farlig trend", säger Suresh Grover, chef för en brittisk medborgarrättsorganisation.

Människor rapporterar också om obehagliga och hatiska möten i vardagen – till exempel uppmanas olika personer med utländskt utseende att lämna landet.

– De senaste tre dagarna har vi upplevt att allt mer människor rapporterar rasistiska incidenter, berättar Suresh Grover, chef för The Monitoring Group som jobbar med medborgarrättsfrågor och mänskliga rättigheter.

►LÄS MER: Lost när det gäller Brexit – här är en snabbguide över vad som hänt

På The Monitoring Groups egen hjälplinje har människor ringt in för att berätta om verbala trakasserier och hot. De som drabbas är både nytillkomna och personer som är etablerade i landet sedan generationer tillbaka, säger Suresh Grover.

Suresh Grover anser att "lämna EU"-sidan använt invandring som ett verktyg.

– De här attackerna har eldats på av väldigt överdrivna påståenden om migranters effekt på den brittiska ekonomin. En del ledare för "lämna EU"-sidan fick enormt mycket tv-tid för att uttrycka de här åsikterna.

I söndags morse åkte polis på ett larm från en polsk kulturorganisation i västra London om "misstänkt rastistiskt motiverad kriminell skada". Vare sig centret eller polisen har offentliggjort vad som skrevs och klottret har tvättats bort sedan dess, rapporterar The Guardian

Händelsen har fördömts:

Samtidigt utreder Cambridgeshire-polisen laminerade kort som hittades utanför en skola. På korten stod det: "Lämna EU/Ingen mer polsk ohyra".

– Jag har pratat med organisationer, enskilda och antirasistiska aktivister i helgen och det har synts oroväckande tidiga tecken på att människor stoppas på trottoaren och blir tillsagda: vi röstade "leave", det är dags för dig att dra härifrån, säger Tory-politikern Baroness Warsi till Sky News.

– Klimatet just nu är inte bra.

►LÄS MER: Frågetecken kring jättelikt Brexit-upprop – 77 000 röster borttagna

Suresh Grover på The Monitoring Group anser att politiker behöver ta ansvar för situationen och att lokala grupper måste bildas till stöd för invandrare och asylsökande som drabbas av rasism – och att det måste ske snabbt.

Är det någon som klivit fram och tagit ansvar?

– Nej, inga politiker tar ansvar för det här, det är en riktig kris. Jag tror att det vi ser nu är den brittiska toleransen som går sönder, säger han.

Så här kommenterade den polska ambassaden rapporterna om främlingsfientlighet:

Även The Diversity Group, som arbetar för ökad mångfald i samhället, har sett den plötsliga försämringen.
 
– Människor trakasseras systematiskt där de bor, i kollektivtrafiken och vid religiösa samlingsplatser. Medier och politiker måste belysa och sätta stopp för de här barbariska handlingarna och mana till lugn, i en osäker tid med mycket missnöje och ilska, säger gruppens vd Paul Sesay.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brexit