Människor med vissa sjukdomar ska få cannabis på recept.
Människor med vissa sjukdomar ska få cannabis på recept.

2018 kommer läkare i Danmark att kunna skriva ut medicinsk cannabis till vissa patienter med till exempel MS. Beslutet, som först togs i november 2016, har sedan dess lett till en stor debatt och en hel del missförstånd. Det här är egentligen vad som har hänt när det kommer till Danmark och Cannabis.

Danmark har länge, till en viss del, varit förknippat med cannabis – kanske främst på grund av området, parallellsamhället och turistattraktionen Christiania i Köpenhamn. Där har cannabis med vissa undantag sålts öppet.

I november 2016 valde den danska regeringen att besluta att cannabis ska kunna komma att säljas på recept till personer med vissa sjukdomar. Mer specifikt handlar det om ett fyra år långt pilotprojekt som kommer att påbörjas den 1 januari 2018, och som innebär att människor med MS, kronisk smärta, paraplegi och illamående och kräkningar som följd av cellgiftsbehandling kommer att kunna få cannabis på recept.

LÄS MER: Nu får Andreas Thörn medicinsk cannabis: ”Får tillbaka min vardag”

Sedan tidigare har det receptbelagda och cannabisbaserade läkemedlet Sativex varit tillgängligt på recept i Danmark, precis som i Sverige. Men den danska regeringens beslut innebär att cannabis i formen av marijuana och hasch också kommer att kunna säljas på recept.

Det rör sig alltså inte om att Danmark ”gör det möjligt att röka gräs helt lagligt”, som vissa tidningsrubriker låtit gälla, utan ett pilotprojekt riktat till människor med särskilda sjukdomar.

Förslaget har starkt stöd. En Gallup-undersökning som Berlingske publicerade i juni 2016 visar att 88 procent av danskarna vill se att medicinsk cannabis ska legaliseras. 45 procent vill se att all cannabiskonsumtion ska legaliseras.

LÄS MER: Jag tog cannabis mot min smärta – nu ska jag åtalas

Den stora frågan har varit var cannabisväxten ska komma från. Från början var det tänkt att all cannabis skulle importeras från utlandet, men under slutet av juni stod det klart att växten ska odlas inom landet, skriver Altinget. 

Som Sveriges radio rapporterade tidigare under tisdagen kommer det redan i höst att vara möjligt att odla medicinsk cannabis i Danmark. Det rör sig dock inte om några fria åkrar fyllda med cannabis, utan om isolerade odlingar. Den som vill odla cannabis för medicinskt bruk behöver ansöka om tillstånd från danska myndigheter.

”Det är viktigt att produktionen av medicinsk cannabis är mycket kontrollerad. Det är en produkt som ska användas av mycket sjuka patienter. Produktionsförhållandena är mycket viktiga för kvaliteten – det ska röra sig om helt slutna system”, säger Danmarks hälsominister Ellen Trane Nørby till Altinget.

Cannabisbruk och cannabisodling kommer alltså att bli lagligt i Danmark. Men den kommer bara få odlas på godkända odlingar och konsumeras av patienter som fått cannabis utskrivet på recept.

Medicinsk cannabis är inte lagligt i Sverige. Däremot fick två patienter i Sverige sina ansökningar om att använda cannabis för medicinskt bruk godkända i februari i år. Då rörde det sig om cannabis som intas i oral form i formen av bediol, torkade cannabisplantor. Det är dock, enligt TT, inte ett generellt godkännande för medicinsk cannabis i Sverige.

LÄS MER: Adam, 26, odlade cannabis mot smärtan – nu riskerar han fängelse

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om cannabis danmark