En tidningsapp som inte bara låter dig läsa och titta på bilder och filmer, utan även ger ifrån sig dofter.

En nytt hotell som ska byggas mitt på torget i en stad.

En kommun som satsar på besöksnäringen genom att starta swingersevent. 

Roligt? Eller bara… töntigt? Rent av förkastligt?

► LÄS MER: Svart hål hittat i Stockholm?

Jag syftar på den långa traditionen bland landets tidningsredaktioner att leverera första april–skämt en dag som denna. Under mina år i den här förunderliga branschen – jag har passerat 30 år som skrivare i olika medier – har jag förstås läst massor av aprilskämt. Bara ett fåtal minns jag som så underfundiga och bra uttänkta att jag både lockats till skratt och faktiskt lurats av dem. De flesta har varit så krystade att jag snarare blivit generad på mina kollegers vägnar.

Ett och annat halvdåligt aprilskämt har jag själv varit med om att släppa igenom. Som det att en tennisförening i Härnösand skulle få besök av den före detta tennisstjärnan ”Jocke” Nyström. Det placerades i en ytterspalt i Nya Norrland. Det kom massor av människor som ville träffa ”Jocke”. Och de flesta blev, med all rätt, förbannade över att ha blivit lurade. Det var det sista aprilskämtet jag lät passera i en tidning där jag haft ansvar för en del av innehållet. Det var i slutet på 1980–talet.

Jag tycker, och nu får du kalla mig tråkig, att aprilskämt är ett förlegat fenomen. Lura gärna kompisar, gör det med knorr och gärna med självironi – men håll skämten borta från medierna. Framför allt dagstidningarna, med sina generellt vikande upplagor, behöver jobba hårt för att upprätthålla både sin kvalitet och sin trovärdighet. Usla aprilskämt ger rakt motsatt effekt.

Visst behöver vi skratta, bjuda på oss själva och tänka fritt i denna hårda värld – men att göra det genom att lura läsare på 1 april är något som passerat bäst före-datum för årtionden sedan. Handen på hjärtat, är det roligt att som Helsingborgs Dagblad försöka slå i läsarna att tågpassagerarna i Skåne tvingas välja vagn efter vikt för att tåget inte ska vibrera när det passerar Hallandsåsen och Öresundsbron? Och skulle du ha gått på Hallandspostens ”nyhet” om att Halmstad ska byta namn till Hallmstad? För att de boende drar ut på det första a:et så till den grad att Lantmäteriet anser sig nödgade att lägga till ett l i stavningen för att stadens namn ska uttalas korrekt. Frågar du mig, känns det lika roligt som att titta på när färg torkar. Förutom att det skadar förtroendet hos tidningarna.

► LÄS MER: "The Maulers" avsked ett aprilskämt?

I Ångermanland fattade koncernen Mittmedia beslutet inför årets 1 april att tidningarna Örnsköldsviks Allehanda och Tidningen Ångermanland skulle skippa aprilskämt. Motiveringen löd: ”Vi vill helt enkelt att du som läsare ska kunna lita på att det som står i tidningen är sant – alla dagar om året.” Jag blev glad när jag läste det. Det tyder på mycket gott omdöme.

Sedan funderade jag å andra sidan på om beslutet kanske i själva verket beror på att Mittmedia avskaffat så många journalister att det inte finns resurser längre till att producera aprilskämt...

Men det är en helt annan historia.

Inte ett skämt.

Tyvärr.

Olof Wigren

Skrivare i Örnsköldsvik

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset