Leif-Erik Holm (till höger), AFD:s toppnamn i Mecklenburg-Vorpommern, tillsammans med Mike Moncsek från AFD i Freiberg.
Leif-Erik Holm (till höger), AFD:s toppnamn i Mecklenburg-Vorpommern, tillsammans med Mike Moncsek från AFD i Freiberg.

Nästa års tyska val kan bli historiskt då mätningar pekar på att ett högerpopulistiskt parti kommer in i förbundsdagen.På söndag väntas en försmak, när invånarna i Mecklenburg-Vorpommern väljer sitt delstatsparlament. Storfavorit är Alternativ för Tyskland.

Kastar man en blick på skyltarna över kaféerna på torget i Wismar är det lätt att tro att man befinner sig i Sverige. Namn som "Alter Schwede" och "Schwedenwache" minner om en annan tid, då den pittoreska hansastaden faktiskt var i svensk besittning.

Svenskt klingar också namnet – Leif-Erik Holm – på toppkandidaten för Alternativ för Tyskland (AFD), som kan få var femte invånares röst i helgens delstatsval i Mecklenburg-Vorpommern. I de nationella mätningarna ligger partiets stöd på runt tio procent.

– Min mamma sade att med ett sådant efternamn måste vi naturligtvis ge pojken ett skandinaviskt förnamn, säger han och ler.

"Vi är patrioter"

Leif-Erik Holm har en mild framtoning. Han står hamnen i Wismar där han strax ska hålla tal vid ett valmöte. Folk kommer fram och hejar och vill prata. Kontrasten är stor mot partiets hårdföra politik i migrationsfrågor.

Vanligt förekommande etiketter som "högerpopulistiskt" och "främlingsfientligt" vill Holm inte kännas vid.

– De andra partierna vill förhindra konkurrens genom att tränga in oss i ett hörn och smeta nazism på oss. Men det kommer lyckligtvis inte att fungera den här gången. Vi är patrioter, och patriotiskt tankegods är ovant för vissa politiker. Men egentligen är vi samma slags parti som CDU var för 30 år sedan, säger han.

Vill ha bort Merkel

Förbundskansler Angela Merkels kristdemokratiska CDU är också det parti som Holm ser som det bästa alternativet för ett framtida samarbete. Fast helst utan Merkel vid rodret.

– På kommunal nivå har vi bra kontakt med CDU-representanter som är besvikna på Merkels vänstersväng. Där kan man föreställa sig ett samarbete, säger han.

Förbundskanslerns migrationspolitik är ett rött skynke för AFD.

– Det är väldigt märkligt när regeringschefen för ett så välmående land som vårt säger att hon inte klarar av att skydda gränserna. I stället har hon gett (Turkiets president Recep Tayyep) Erdogan miljarder euro för att lösa problemet, säger Holm.

Ett par hundra människor har samlats i hamnen för att lyssna på Holm och partiledaren Frauke Petry, en kvinna med en beundrarskara som är minst lika hängiven som SD:s Jimmie Åkessons. Längst bak står ett femtiotal motdemonstranter och blåser i visselpipor och skriker ikapp med måsarna som seglar mellan tegelhusen.

Holm drar ned applåder när han stiger upp på det lilla podiet.

– Ni har väl sett de senaste opinionssiffrorna? 21 procent!

Folk jublar.

– Vi vill vara en motvikt till de etablerade partierna, och nu har vi äntligen chansen. Varje röst på AFD är en röst mot okontrollerad massinvandring, säger han.

"Kommer förstöras inifrån"

I publiken står Marios Ebert, som kommer att rösta på AFD i helgen. Hans hjärtefråga är just att göra något åt invandringen, som han beskriver som "helt oreglerad".

– Om vi inte ser upp kommer landet att förstöras inifrån, säger han.

När dragplåstret Frauke Petry tar till orda är stämningen hög bland åhörarna, som i de flesta fall är i övre medelåldern.

– Ett fritt Europa kräver ett starkt Tyskland i mitten, ropar hon och lägger till att tyskarna inte har någon anledning att ägna sig åt självhat.

Förra hösten gav tyska regeringen upp "den sista resten av självständighet", genom att tillåta människor på flykt att passera landets gränser, säger Petry. Men när helgens röster är räknade blir det annat ljud i skällan, förkunnar hon segervisst.

"Wir schaffen das!" utbrister någon, en referens till Angela Merkels redan bevingade ord om flyktingkrisen – vi klarar det.

Petry börjar skratta. Sedan stämmer hon upp i Deutschlandlied, nationalsången.

Pontus Ahlkvist/TT
Valplakat från AFD.
Pontus Ahlkvist/TT
Frauke Petry, partiledare för AFD.
Pontus Ahlkvist/TT
Hans och Hildegard Ecke har åkt från Dassow, i närheten av Wismar, för att lyssna på Frauke Petry och Leif-Erik Holm. Båda kommer att rösta på AFD.
Pontus Ahlkvist/TT
Leif-Erik Holm.
Pontus Ahlkvist/TT
Marios Ebert, som bor i närheten av Schwerin och kommer att rösta på AFD. Den som kan rädda landet är i Eberts ögon Frauke Petry.
Pontus Ahlkvist/TT
Ett par hundra människor hade samlats på torget i Wismar för att lyssna på Leif-Erik Holm och Frauke Petry.
Pontus Ahlkvist/TT
Motdemonstranter.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset