Värmen håller i sig i åtminstone två veckor till, enligt SMHI.
Värmen håller i sig i åtminstone två veckor till, enligt SMHI.

Superhettan ser ut att vara här för att stanna. På flera håll runt om i Sverige kan det bli upp mot 30 grader – i minst två veckor till. ”Hela landet har fortsatt högsommarvärme”, säger meterologen Sandra Andersson till Metro.

För alla soldyrkande semesterfirare kommer här glada nyheter. Temperaturer kring 30-sträcket kommer att förekomma runt om i hela landet.

Enligt SMHI:s meterolog Sandra Andersson syns än så länge inget slut på värmeböljan.

– Resten av den här veckan och även nästa vecka är det fortsatt varmt väder att vänta både i söder och i norr. Det kan absolut ta sig upp emot 30 grader. Kanske inte jätteutbrett, men här och var kan det ta sig upp mot de temperaturerna, säger hon till Metro.

LÄS MER: Här är supertorkans vinnare och förlorare

Varmast i Småland

Något värmerekord är för tidigt att svara på, menar Sandra Andersson, men för att slå sommarens rekord måste temperaturen upp över 33 grader.

– Varmast i år har varit i Gladhammar i Småland som hade 32.7 grader den 3 juni. Det var för att vi hade så varm luft redan tidigt på säsongen. Det är kring nu, i mitten av juli och i början av augusti, som vi har de varmaste temperaturerna.

LÄS MER: Matbutiker stoppar allt utländskt kött – vill stötta svenska bönder

Risk för åska redan i dag

Med värmen kommer även åskan, vilket kan förekomma redan under dagen på flera platser.

– Det är på gång en del regnskurar nu och tillsammans med dem även åska. I dag och säkert fortsatt under helgen och nästa vecka kommer det att komma lokala regnskurar som också har inslag av åska. Den risken finns både i söder och i norr, säger hon.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset