Värmen nu uppe i rekordsiffror.
Värmen nu uppe i rekordsiffror.

Juli månad går till historien som den varmaste någonsin uppmätt – med god marginal, enligt SMHI. Och värmen ser ut att hålla i sig. "Det kan absolut bli så att årets varmaste dag, eller vecka, infaller".

Värmen fortsätter att lamslå landet. Samtidigt som ett 40-tal bränder rasar rapporterar SMHI att juli månad är den varmaste någonsin uppmätt.

– Det är fortfarande samma läge med torrt och varmt väder som kommer att gälla under nästa vecka. Kanske hamnar det lite regn i fjällen, men det är svårt att säga exakt var, säger Anders Wettergren, meteorolog på SMHI, till TT.

LÄS MER: Torkan hotar grundvattnet – risk att dricksvatten tar slut

Sedan tidigare råder det såväl vattenbrist som eldningsförbud i stora delar av landet, kopplat till den långa, varma perioden. Nästa vecka ser ut att bli ännu varmare.

– Det kan absolut bli så att årets varmaste dag, eller vecka, infaller. Det är i östra Götaland och Svealand där det inte regnat som det kommer att bli som varmast, säger han till TT.

Kan kopplas till den globala uppvärmningen

Även maj 2018 gick till historien som den hittills varmaste någonsin uppmätt.

– Maj var ju osannolikt varm här i Skandinavien. När isarna i Arktis smälter påverkar det jetvindarna som då hamnar lättare i en låsning och högtrycket ligger kvar på samma ställe. Den situationen har alltid förekommit, men det har blivit vanligare och är mer långvarigt. Värmeböljor är hundra gånger så vanliga i dag som på 1960-talet, har meterologen och klimatexperten Martin Hedberg tidigare sagt till Metro.

LÄS MER: SMHI: Årets majmånad varmaste som någonsin uppmätts

Enligt honom kan detta kopplas till klimatförändringarna, och menar att det är läge att oroa sig.

– Vi borde ha börjat oroa oss tidigare. Det blir mer och mer uppenbart, följderna av vad människor har gjort. Vi måste både minska påverkan på klimatet och anpassa oss till det som numera är oundvikligt. Gör vi för lite idag så blir bördan desto större i morgon, sa han då.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset