Nya EU-regler tvingar företagen att informera om hur de behandlar dina personliga data.
Nya EU-regler tvingar företagen att informera om hur de behandlar dina personliga data.

Från fredag 25 maj gäller nya EU-regler för behandling av personuppgifter. Datainspektionens jurist Nils Henckel tycker man ska ta sig tid att läsa innan man godkänner.

Varför kommer så mycket e-post om GDPR nu?
Det beror på att nya strängare EU-regler för hur företag, myndigheter och andra instanser ska hantera personuppgifter gäller från 25 maj.
Den nya dataskyddsförordningen kallas GDPR (General Data Protection Regulation) och ersätter den gamla personuppgiftslagen (Pul).

Måste jag läsa alla mejl om GDPR?
– Ja, jag tycker man bör sätta sig in i hur ens uppgifter behandlas, säger jurist Nils Henckel på Datainspektionen.

Varför vill bara vissa företag att jag godkänner deras hantering av mina uppgifter?
– Det finns olika rättsliga grunder för vad som kräver samtycke. Ett företag kan även stödja sig på en intresseavvägning, säger Nils Henckel.
Intresseavvägning kan till exempel tillämpas vid e-handel, då adressuppgifter krävs för att varan ska levereras. Företag kan också vara tvingade att spara uppgifter för bokföringslagen.

Vad kan hända om jag godkänner utan att läsa alla text?
– Det beror på vilka villkor man accepterat. Men har du samtyckt, så finns det risk att du får dina uppgifter behandlade på ett sätt som du inte gillar. Du ska dock alltid ha möjlighet att dra tillbaka ditt samtycke, säger Nils Henckel.

Vad kan jag göra om någon använder mina personuppgifter trots att jag avböjt?
GDPR ger Datainspektionen ökade befogenheter att kontrollera hur företagen hanterar personuppgifter. Det finns också möjlighet att utdöma skyhöga böter, som mest 20 miljoner euro (ungefär 200 miljoner kronor). På Datainspektionens hemsida finns information om hur du anmäler misstänkt brott mot GDPR.

LÄS MER: GDPR : Nya lagen ska skydda dina personuppgifter

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset