När Melika Zakariae, 33, var fem år när hon utsattes för sexuella övergrepp av en familjevän. Därefter följde ett liv fyllt av droger, depressioner och panikattacker. I boken ”Åtta diagnoser” berättar hon sin historia.

År 2007 tog det slut mellan Melika Zakariae och hennes första pojkvän, vilket ledde till att hon gick in i en djup depression. Hon slutade äta, trappade upp sitt drogmissbruk och fick regelbundna panikattacker.

– Vissa dagar kunde jag inte gå upp ur sängen och blev tvungen att dämpa min ångest med droger, säger hon.

Utsattes för övergrepp i barndomen

Melika, som kom till Sverige från Iran som ettåring, var fem år när en vän till familjen utsatte henne för ett sexuellt övergrepp.

– Jag gick från att vara glad och sprudlande till att bli väldigt aggressiv efter händelsen. Det blev en normal verklighet att leva med detta. Det är omöjligt att veta hur en ”normal” barndom är, eftersom jag har levt med detta nästan hela mitt liv.

LÄS MER: Miriam förlorade sin 13-åriga son – nu berättar hon om sorgen

Första gången Melika drabbades av en panikattack var 2007. Under den perioden rökte hon regelbundet cannabis för att orka med livet, berättar hon.

– Jag mådde så dåligt att jag var tvungen att sluta med drogerna, det gick inte längre. När jag till slut fick mina diagnoser förstod jag varför jag hade varit som jag hade hela mitt liv. Det var skönt att få det på papper.

Som 28-åring fick hon svar på det hon länge hade trott – hon hade ADHD. Men när beskedet kom fick hon även reda på att hon led av sju andra diagnoser, däribland borderline och posttraumatisk stressyndrom.

– Människor som läser om borderline tycker att vi som har diagnosen är psykfall. Men jag har aldrig brytt mig vad folk tycker och tänker om mig, det skiter jag fullständigt i.

Vill hjälpa andra med nya boken

I sin nysläppta bok ”Åtta diagnoser” berättar Melika Zakariae om sin stundtals turbulenta uppväxt. En berättelse som är rakt på, förklarar författaren själv.

– Har man dåligt ett psyke ska man inte läsa den. Jag håller inte inne saker eller går runt dem. Boken är väldigt ärlig och rå.

Varför skriver du den här boken?

– Jag vill hela tiden på något sätt hjälpa andra och visa att oavsett vad man har gått igenom så kan man lyckas. Det finns ljus på andra sidan, och jag vill dela med mig av hur jag tog mig ur allt.

LÄS MER: Lisa, 30, förlorade sin pappa – nu släpper hon en handbok om döden

Vad har varit svårast att skriva om?

– Övergreppen. Trots att jag har gått i terapi i flera år har jag inte velat prata om det som hände då, men när man väl skulle få det på papper gick det förvånansvärt lätt. Jag har dock inte orkat läsa igenom det efter, jag vill gå vidare från det.

Släpper bok om sitt liv

Namn: Melika Zakariae

Ålder: 33 år

Yrke: Författare, dj, fritidsledare och driver gaming-sidan myogaming.se.

Aktuell med: Boken ”Åtta diagnoser” där hon öppnar upp om livet med borderline.

Omslag: Storyhood
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset